Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Handicap a civil hullámokon

2013.11.15. 10:24 koordinátor

Az FM98-on fogható Civil Rádió az adásait a legszélesebb hallgatói közönségnek szánja, de ahogy  az honlapjukon olvasható, a  civil szféra híreire, információira, értékeire, eseményeire fogékony társadalmi csoportok a legfőbb célpontjai.

Handicap című adásuk, ami a fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozik, minden pénteken 13 óra és 14 óra között jelentkezik. Ruzsa Viktorral, a műsor szerkesztő-riporterével beszélgettünk.

- Mikor indult a Handicap című műsor és mikor kapcsolódott be Ön a munkába?

- A Handicap rovat több mint tíz éve indult Liling Tamás vezetésével. Én két éve vezetem önállóan  a műsort. Röviden elmondanám, hogyan kerültem ide, mert érdekes lehet mindazok számára, akik hozzám hasonlóak. Én  születésemtől fogva gyengénlátó vagyok, a Vakok Állami  Intézetében voltam bejáró tag. 2003-ban kerültem kapcsolatba a közösségi médiával, amikor a Nonprofit Média Központ Alapítvány tanfolyamot indított  fogyatékossággal élő embereknek, és én ezt a féléves tanfolyamot végeztem el. 2004 tavaszán, amikor már a tanfolyam vége felé jártunk, Horváth László - a Civil Rádió munkatársa - ellátogatott óráinkra, míg az órát tartó tanárok Liling Tamás és Braun Zsolt voltak. Utóbbi egy egykori BBC-s rádiós kolléga, aki a technikai részét tanította nekünk, pl. eszközhasználatot, hangszerkesztőt, minidiszk-használatot, stb. Laci nem volt önállóan velünk, ő egy-egy alkalommal tanácsaival látott el minket, illetve később közösen meghallgattuk az elkészült anyagainkat,  ezekkel kapcsolatban látott el minket tanácsokkal, fortélyokkal.

rádió.bmp

Horváth László révén lehetőség nyílt arra, hogy gyakornokként  mi  látássérültek, akik komolyan gondoljuk a rádiózást bekapcsolódjunk a Rádió munkájába. Így aztán az ő vezetésével csináltuk 5-6 évig a Handicapet. Fontos szempont volt ekkor a Rádió kuratóriumának részéről, hogy a fogyatékossággal élők állítsák elő  a műsort. Vagyis legyen egy olyan magazin műsor, ami a fogyatékossággal élőkről szól, és amit maguk az érintettek készítenek, hiszen  így hitelesebb, mint ha egy kívülálló készítené. A mi Rádiónkban éppen ez a szép, hogy minden egyes civil témában szakértő, ill. jártas  ember, tehát az adott téma érintettje készíthet műsort, és nem egy pusztán vérprofi rádiós, akinek egyébként a munkaadója, a felelős szerkesztője papíron elé teszi, hogy mit olvasson be. 2011 óta pedig már egyedül csinálom a Handicapet.

- Alapvetően mivel foglalkozik a Handicap?

- Legfontosabb célja a fogyatékossággal élő emberek informálása, az, hogy képviseljük az érdekeiket és bemutassuk  az összes fogyatékossági csoport problémáit, a jogi változásokat, mindent, ami érintheti őket. Beszámolunk  művészeti eseményekről, programokról, interjúkat készítünk, vannak meghívott vendégeink is, akikkel egy-egy témát körbejárunk. A témákat, ötleteket illetően teljesen szabad kezet kaptam. A műsor arra törekszik, hogy minden oldalról  megvilágosítson egy adott problémát, így  például ha valamilyen vitás kérdésről van szó,  akkor mindkét felet megszólaltassa.

- A Civil Rádiónál nem főállásban dolgozik, önkéntes. Nem nehéz ezt munka mellett csinálni?

- Call Centeresként dolgozom és a rádiózás egészen más. Jó lenne, nagyon szeretném, persze, ha főállásban is rádiózhatnék, tovább is képezném magam, de a Civil Rádiót akkor se hagynám itt és semmilyen más munkáért sem.  A Civil Rádió  volt az első hely, ahol teljes értékűnek érezhettem magam, mindig nyitva állt az ajtó.

- Más dolgokkal is foglalkozik, saját blogja van hajnali-fény.blog.hu és egy saját w-oldala, a

Fillagoria.atw.hu, ami inkább egy műsor. Ez utóbbi miről szól?

- Ez egy  portréműsor, ahol  olyan embereket próbálok megszólaltatni, akik valamilyen módon, életükkel, munkájukkal , önzetlen tevékenységükkel példaképül szolgálhatnak másoknak. Egy kicsit „Handicapes” is persze.

- Az utánpótlás előtt nyitva az ajtó, hiszen jöhetnek fogyatékossággal élő gyakornokok a műsorba.

- Rajtam keresztül jelentkezhetnek és jöhetnek a Rádióba. Most is van látássérült gyakornokunk és szívesen látunk több fiatalt és nem fiatal kezdőt is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr605635173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása