Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Nem is olyan bonyolult akadálymentesíteni egy weboldalt mint sokan gondolnák

2014.07.23. 09:32 koordinátor

Nemrégen jelent meg blogunkon Pál Zsolttal, azaz Pillével, a Hobby Rádió főszerkesztőjével egy beszélgetésünk. Akkor főképp csak a rádiózásról esett szó, pedig más, fontos és érdekes dologgal is foglalkoznak a Net-média Alapítványon keresztül.(www.netalap.hu) Weboldalakat akadálymentesítenek, illetve készítenek is olyan szervezeteknek, amik még nem rendelkeznek saját honlappal. A beszélgetéshez csatlakozott Ócsvári Áron is, aki egyetemista, programtervező informatikus és természetesen az alapítvány önkéntes munkatársa. Mivel látássérült, nem csupán szakmai megközelítésből tudja, mire van szükség, mi a jó, kényelmes, ha az ember akadálymentesített weboldalt akar a rászorulóknak létrehozni. Ezen felül egy ingyenes képernyőolvasó honosításán is dolgoznak, ami Áron egyik fő projektje.equality-house-why.png

-Elmagyarázná, mi ez a képernyőolvasó szoftver, amivel Önök foglalkoznak?

-Azt tudni kell – mondja a projektvezető -, hogy a látássérültek (főként a vakemberek) segédeszköz igénybevételével használják a számítógépet. A képernyőolvasó programok használata során nem a képernyőt olvassa le a program, hanem azokat az információkat, amelyek a képernyőn jelennek meg, valamint a lenyomott billentyűket, azok funkcióit képes hangban prezentálni a felhasználók számára. Így bizonyos programokkal használható a számítógép, bizonyos funkciók nem érhetőek el megfelelően egy vak felhasználó számára. Mivel nem közvetlenül a képernyőt olvassa fel, hanem az azon megjelenő információkat, így képet szerkeszteni természetesen nem tud egy vakember, azonban minden olyan feladatot eltud látni, amelyhez szöveges formában is hozzá lehet jutni: hangszerkesztés, szöveg szerkesztés, táblázatkezelés, adatbázisokkal való művelet, programozás, honlapokon megjelenő információk olvasása, gyűjtése.

Így a munkaerőpiacon nemcsak kifejezetten az informatika területén tudják megálni helyüket, hanem call centerekben, adatfeldolgozást igénylő munkakörökben is. Hazánkban két képernyőolvasó program érhető el: fizetős és ingyenes képernyőolvasó is rendelkezésére áll a vakembereknek, valamint az őket foglalkoztató cégek számára. A fizetőssel az a baj, hogy hazánkban a látássérültek segédeszközeit nem támogatják államilag. Így azok, akiknek erre szükségük lenne, egyszerűen nem tudják megfizetni, hiszen sokszor munkához jutniuk is nagyon nehéz, csak a segélyből élnek.Ez a felhasználói oldal.

De a munkáltatókat is elriasztja ezeknek a képernyőolvasóknak az igen borsos ára. Különösen egy kisebb cégnek nem éri meg a több százezer forintos beruházás. Annak a képernyőolvasónak, amivel mi foglalkozunk az az óriási előnye, hogy teljesen ingyenes. Ezt két ausztrál vak fejlesztő készíti. Van egy alapítványuk, amit nagy cégek támogatnak (pl.Mozilla, Microsoft) Azért adnak nekik pénzt, hogy a software-jük működjön a cég termékével. Ahhoz viszont önkéntesekre van szükségük, hogy ez minél több nyelven elérhető legyen; a honosítók többsége önkéntesként vesz részt a nyelvi fordításban, a speciális lokalizációs feladatok elkészítésében.

-Itt kapcsolódnak be Önök?

-Igen, mi ehhez csatlakoztunk 2008 közepén. Önkéntes alapon csináljuk, mert egyelőre nincs olyan cég, aki támogatna bennünket, bár próbálkozunk. Olyan cégeket keresünk, akik vagy azt mondják, hogy mutassuk be, tanítsuk meg nekik ennek a programnak a működését, vagy azt, hogy a speciális alkalmazásaik akadálymentessé tételében segítsük őket. Vannak erre jobb, rosszabb lehetőségek, amikkel bizonyos eredményeket el lehet érni. Az is egy jó lehetőség lenne, ha ők a társadalmi felelősségvállalás keretében támogatnának minket, hiszen így akár több programot, hamarabb tudunk elérhetővé tenni a hazai látássérültek számára, a szoftver dokumentációja mellett tudnánk tankönyvet kiadni, oktató csomagokat (cd-n, hangoskönyv formában is), tanfolyamokat szervezni cégeknek, magán személyeknek.

-A képernyőolvasó, az NVDA (www.nvda.hu) nevet viseli és ennek a honosításával foglalkoznak.

-Az NVDA-nak van egy alapértelmezett beszéd hangja, ami nagyon gépi. Nagyon sok felhasználó éppen ezért nem is használja az ingyenes szoftvert. Lassan már két éve viszont forgalmazunk egy jobb minőségű beszéd szintetizátort, amit egy amerikai cég gyárt és jól használható az NVDA-hoz. Az Alapítványunknak van egy kevés bevétele is ebből – legalább a költségeink egy részét fedezi. Amúgy ennek is vannak hibái, az intonáció, nagyon hallatszik, hogy külföldiek csinálták, vannak szavak,amit rosszul mond ki stb. Sajnos ennek a fejlesztéséhez mi nem férünk hozzá, Próbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, de nem csak mi, más európai országokból is, de nem foglalkoznak a javítással. Ez a beszédszoftver (beszédmotor) amúgy 35 ezer forintba kerül, tehát még mindig töredéke a fizetős képernyőolvasónak. Itt nem a képernyőolvasó kerül ennyibe, hiszen az bárki számára ingyenes, hanem az a beszédhang, amely segítségével felolvassa a képernyőn megjelenő üzeneteket. Önkéntes munkánkkal segítünk mindenben, telepítés, a használat betanítása stb., miközben keressük a lehetőséget arra is, hogy egy saját beszédhangot tudjunk készíteni, amely a hazai felhasználók igényeit teljes mértékben kitudja elégíteni. Sajnos ehhez kevés az önkéntes munkánk, a fejlesztésnek költségei vannak, de eddig nem találtunk támogatót a projekt elkezdésére.

-A cégek mennyire érdeklődőek?

-Azoknak a munkaadóknak nagyon jó alternatíva ez a képernyőolvasó szoftver, akik foglalkoztatnak látássérülteket. Cégek felkérésére tartunk bemutatókat a programról (vak és látó munkatársaiknak közösen), megmutatjuk mire képes az NVDA és a hozzá tartozó Vocalizer beszédmotor. Ennek segítségével jóval olcsóbban tud – tudna munkaállomásokat kialakítani egy cégvezető mint egy fizetős képernyőolvasóval..Ebből a szempontból tehát nem lenne drága fogyatékosok foglalkoztatása.

-Weboldalak akadálymentesítésével is foglalkoznak. Miért szükséges akadálymentesíteni a honlapokat?

-Most már Európai Uniós elvárás, hogy a cégeknek akadálymentesített legyen a honlapjuk. Mi ebben is tudunk segíteni. Nem csak leteszteljük, de együttműködve a webfejlesztőjükkel tudjuk kialakítani az oldalt. Adott esetben kompletten, a használhatóságig végig tudjuk vezetni a cégeket, hogy valódi akadálymentes honlapjuk legyen. Sajnos még ma is sok cégnek nincs ilyen oldala, vagy elavult, vagy „csak” nehezen használható. A mi előnyünk a hátrányunkból származik, hiszen mint látássérült felhasználók tudjuk: mire van szükség és mint programozó informatikusok ezt szakmai szempontok alapján meg is tudjuk oldani.

A honlapok akadályoztatott olvasásába bárki beletartozhat: a gyerek és idős emberektől kezdve a vak, mozgássérült és siket felhasználókon keresztül, épp ezért adott esetben az akadálymentes honlappal meglepően nagy célközönséget szólíthat meg egy adott cég, vagy szervezet csak azzal, ha akadálytalanul hozzáférhető az oldala.

Például a lépcsősorok melletti rámpát nemcsak a kerekesszékesek használják, hanem a babakocsisoknak és az időseknek is nagy segítség.

A hiedelemmel ellentétben, az akadálymentes (vagyis a legtöbb felhasználó számára hozzáférhető) honlap nem a lebutított, nagyon egyszerű kinézetű web-oldalt jelenti. A nagyon kirívó eseteken kívül, nem javasolt egy weblaphoz ,,Akadálymentes" ,,Vakbarát" szegregált oldal létrehozása. Tartalmilag megegyező kell, hogy legyen, sőt érdemes már úgy tervezni, vagy átalakítani, hogy az oldalunk mindenki számára elérhető legyen.

A legtöbb akadálymentesítési hiba abból adódik, hogy a webfejlesztők nem a szabvány szerint készítik el oldalukat, vagy nem a megfelelő elemeket használják adott probléma megoldására a honlapon.

Meglepően hangzik, de ha egy cég, vagy szervezet akadálymentesíti weboldalát, azzal optimalizálja weboldalát a keresők számára is, hiszen a kereső programok (Google, Yahoo, stb.) pont úgy viselkednek, mint a vak felhasználók felolvasó programjai: szövegesen keresünk a Google segítségével is, tehát amit ő nem talál meg az adott oldalon, az nem lesz elérhető a keresést végző felhasználók számára sem. Ha elérhetővé tesszük, a keresésekben is többszörösen előrébb kerülhetünk – a mellett, hogy oldalunk egy úttal akadálymentesen is elérhető lesz.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr546536907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása