Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Angyalföldi Szociális Egyesület- ASzE

2015.03.31. 13:14 koordinátor

Azt kérdezte tőlem Fejér Józsefné az Egyesület elnöke és Lakatos Jánosné rehabilitációs mentor, amikor elmentem hozzájuk, hogy hogyan figyeltem fel rájuk, honnan tudtam róluk? Arról, hogy megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő embereket foglalkoztatnak.

Bár kerületi lakos vagyok, hirtelen nem is tudtam, hol hallottam először az Egyesületről. Aztán eszembe jutott egy vékony lány, akit az egyik, általuk üzemeltetett boltban láttam dolgozni. Lehet, hogy róla jutott eszembe – mondtam. És a reakció váratlan volt. – Ó, hát ő a …….! – mondták egyszerre szeretettel és nagyon kedvesen. Akkor már tudtam, olyan munkahelyen, munkaadónál járok, ami nagyon is ritkaság.

Az AszE már 19 éve létezik, de 2007-től lett megváltozott munkaképességűek kiemelt, illetve akkreditált rehabilitációs foglalkoztatója. Az egyesület 2008 augusztusától védett műhely is lett, melyből az országban összesen 41 létezik. Ez a minősítés azt jelenti, hogy a közbeszerzés keretén belül munkát adnak a megváltozott munkaképességű dolgozóknak. Csakhogy sajnos ilyen jellegű kiírás még nem történt…

Az Egyesület négy boltot üzemeltet, ahol tagsági díj ellenében a kerületiek vásárolhatnak, az általános árszinthez képest jóval olcsóbban. Ezeket a boltokat a köznyelv csak „nyugdíjas boltnak” hívja, hiszen eredetileg az Önkormányzat hívta életre őket és működtette a nyugdíjas vásárlók örömére és jelenleg is az Önkormányzat anyagi támogatásával működnek. Ezekben az üzletekben és parkok gondozásánál, valamint a Szekszárdi utcai foglalkoztatójukban foglalkoztatnak egyszerű betanított munkával megváltozott munkaképességű dolgozókat. Összesen 64-en vannak ők, a legkülönbözőbb betegségekkel. Pszichés, mozgásszervi problémákkal, értelmi fogyatékossággal, cukorbetegséggel, hallássérüléssel, szív- és érrendszeri és emésztőszervi megbetegedéssel stb.

A nehezebb élethelyzet ellenére – amit egy állandó betegség, fogyatékosság jelenthet - az itt dolgozók szerencsések, mert olyan munkahelyet találtak, ami nem csak nagyon kulturált, kényelmes, de ahol jóval többet törődnek velük mint egy átlagos munkahelyen. Szoros az együttműködés az üzemorvossal, pszichiáterrel, háziorvossal, a családdal. Az Önkormányzat segítsége teszi lehetővé adott esetben a szociális gondok megoldását is. Évánál, a bevezetőben már említett mentornál pedig mindig megértő, segítő gondoskodásra találnak. A családias légkört a közös programok segítik, a rendszeresen megrendezett kirándulások, vagy épp a bográcsozás a foglalkoztató zárt udvarán.

Az Egyesület egyébként nagyon is kemény piaci körülmények között működik, hiszen a munkák megszerzése, a partnerek felkutatása rajtuk múlik. Bevételük – ahogy a korábban önkormányzati képviselő - elnök asszony magyarázza - az önkormányzati támogatásból, az akkreditációból, állami támogatásból és a saját bevételből származik. A saját bevétel növelése érdekében gondolkoztak el azon, milyen tevékenységgel lehetne még azt növelni. A boltokban meghirdették, hogy egyszerűbb varrási munkákat is vállalnak (ezeket szakképzettséggel rendelkezők végzik) és az üzletek termékkörét is bővítették.

– Abból indultunk ki, hogy melyek azok a dolgok, áruk, vagy szolgáltatások, amire egy nehezebben mozgó idősebbnek is szüksége lehet – mondja az elnök asszony.

Ezek a boltok amúgy szinte közösségi térként is működnek. Itt találkoznak a környékbeliek (kávézni is lehet automatából), és az eladók is pontosan tudják hány órára tegyék félre a kalácsot a törzsvevő Marika néninek, vagy milyen sajtot szeret a szomszéd. Ebben a közegben nyilván könnyebb a beilleszkedése egy megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékossággal élő dolgozónak, de azért az érzékenyítésre itt is komoly szükség van - árulták el beszélgetőtársaim.

A nyugodt, derűs légkör, ami a foglalkoztatóban is jól érzékelhető nem lehet más, csak az odaadó munka eredménye. Az Angyalföldi Szociális Egyesületben összesen 80-an dolgoznak (ebből 64 a megváltozott munkaképességű), tehát mindenki mindent csinál – mondják. Feszültségek mindenütt vannak, különösen ott, ahol annyiféle problémával élő megváltozott munkaképességű ember dolgozik.

Csakhogy az odafigyelés a dolgozókra, a sorsukkal való törődés, az egyéni gondoskodás nem csak olyan plusz munkával jár, amit igen kevés munkaadó vállal fel, hanem olyan sikerekkel is, amit az Angyalföldi Szociális Egyesület tapasztalhat évek óta tartó működésével.

 RehabJob

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr197323212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása