Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Mondo - kártya a fogyatékossággal élő gyerekek jogaiért

2015.11.09. 11:38 koordinátor2

Színes, jól érthető és megjegyezhető üzeneteket hordozó kártyákat fejlesztett ki a TASZ, a Társaság Szabadságjogokért Egyesület szorosan együttműködve a Csillagház Általános Iskolával. A cél egy olyan pedagógiai segédeszköz, kártyajáték létrehozása volt, amely segítségével a fogyatékossággal élő gyerekek megtanulhatják melyek azok a jogok, amikkel élhetnek és élniük is kell életük során. A szülőknek is igen hasznos tudnivalókat hordoznak a ragyogó grafikával készült kártyák, ami a Mondo nevet kapta.

A kártya létrehozásának alap ötletét az adta- mondja Verdes Tamás TASZ munkatársa -, hogy sok fogyatékossággal élő ember felkeres minket, akiknek ingyenes jogi tanácsadást és jogi képviseletet is nyújtunk. Ennek során tapasztaltuk azt, hogy sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen jogaik is vannak. Innen jött a gondolat, hogy nagyon is hasznos és fontos, ha a fogyatékossággal élő már gyerekkorábban megtanulja miképpen védheti meg magát és milyen jogokkal bír.

A fogyatékos ember rendkívül kiszolgáltatott, több veszélynek van kitéve mint egészséges embertársa és nehezebben is védi meg magát. Sokszor eszébe se jut, hogy alapvető jogait sértik meg nap mint nap. Verdes Tamás azt mondja, hogy a legveszélyeztetebbek az értelmi fogyatékosok és autisták, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak és a kerekesszékesek. A kártyajáték épp azt igyekszik megtanítani a gyerekeknek, tudatosítani bennük, hogy mik azok a dolgok, amit nem tehetnek meg velük későbbi életük során. Egyszerű szituációkat ábrázolnak, amire meg is adják a választ. Mit tegyen,ha bántalmazzák, ha akarata ellenére intézetbe akarják zárni, ha nem engedik, hogy barátaival legyen, vagy épp szexuális kapcsolatot létesítsen, ha levegőnek nézik és a feje felett beszélnek át, nem engedik szavazni stb. A konkrét élethelyzeteket, veszélyt hordozó szituációkat tíz, leggyakrabban előforduló témakörbe rendezték a szakemberek (gyógypedagógus, jogász, szociológus dolgozott a csapatban).

  1. Tisztelettel segítsenek, gondozzanak!
  2. Ne bántsanak!
  3. Miért ne helyezzenek gondnokság alá?
  4. Ne zárjanak intézetbe!
  5. Az intézetben is megvédhetem magam.
  6. Ismerkedhetek, barátkozhatok.
  7. Lehet párom és saját családom.
  8. Intézhetem az ügyeimet.
  9. Élhetek a közösségben.
  10. Élhetek a politikai jogaimmal

A kártyák érdekessége – ami Hitka Viktória grafikus munkája – , hogy nem csupán oktatási segédeszközként lehet használni, hanem játszani is lehet vele. „Csapd le csacsi”-t, de akár mesekönyvként is szórakoztató, miközben az alapvető cél, a fizikai és lelki megkülönböztetések, veszélyek elkerülésére kiválóan megtanít.

A TASZ nem hagyományos szülői értekezleteket tart, hogy a kártya használatára a szülőket és pedagógusokat megtanítsa. Megfelelő létszám esetén még házhoz is mennek, hogy minél többen megtanulhassák a kártya segítségével a jogsérelmek elkerülését.

RehabJob

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr608064276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása