Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

,,Azt szokták mondani, hogy ami a sérülteknek szükséges, az az ép embernek kényelmes."

2014.03.13. 13:33 koordinátor

„Az Egyetemes Tervezés eszméje egy preventív gondolkodásmód, tervezési stratégia, amely már a tervezés folyamatának az elején figyelembe veszi a használók képességeinek különbözőségét.”

 Az Egyetemes Tervezés nagyszerű eszméjéről már hallottunk, az viszont újdonság volt a számunkra, hogy a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete támogatásával olyan központot hoztak létre, amely nem csupán ennek az eszmének az elterjesztését, népszerűsítését tűzte ki célul, hanem annak megvalósulását a gyakorlatban is - a mindennapi élet lehető legtöbb területén.disabled.png

A Központ tevékenységéről, az Egyetemes Tervezésről és annak fontosságáról beszélgettünk a Központ munkatársaival, Hortobágyi Éva építészmérnökkel, rehabilitációs szakmérnökkel és Papp-Faller Kristóffal.

- Hogyan tervez a szakember amikor „ egyetemesen tervez” ? Milyen szempontokat vesz figyelembe?

- Az egyetemes tervezés lényege, hogy figyelembe vegyék azt a szempontot is, hogy nem csupán teljesen ép és egészséges emberek használják a minket körbevevő épületeket, utcákat, parkokat, a lakásokat, irodákat, közintézményeket, járműveket, a legkülönbözőbb dolgokat, tárgyakat, információkat stb. Köztünk élnek azok a fogyatékos embertársaink, akik esetleg rosszul látnak, vagy hallanak, mozgásukban korlátozottak, vagy szellemileg károsodottak stb. Ők is intéznek ügyeket, tanulnak, dolgoznak, szórakoznak, utaznak, használni szeretnék a legkülönbözőbb - minket körbevevő tárgyakat, szolgáltatásokat. Az egyetemes tervezéssel, mint gondolkodásmóddal azt lehet elérni, hogy már a tervezés kezdetén figyelembe vegyék az említett szempontokat és úgy tervezzék meg az épületeket, járműveket, bútorokat, használati eszközöket, információs, eligazító táblákat és még sorolhatnám, hogy azt a lehető legtöbb ember, így a fogyatékossággal élők is használni tudják. A lényeg, hogy ne utólag kelljen – esetleg költséges - megoldásokat kitalálni. Az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére kell a hangsúlyt fektetni.

- Van számos olyan dolog, amit azért találtak ki, mert szüksége volt rá a valamilyen fogyatékkal élőnek, a későbbiekben aztán az egészséges emberek életének is hétköznapi részévé vált.

- Igen, azt szokták mondani, hogy ami a sérülteknek szükséges, az az ép embernek kényelmes. Ilyen például a távirányító, de a golyóstoll feltalálása is például amiatt történt, hogy a balkezesek is tudjanak tollal illetve tintával írni. Az egyetemes tervezés legnagyobb értéke az a gondolkodásmód, hogy minél szélesebb felhasználói rétegben gondolkodik. Gyerekek és öregek, átmenetileg megváltozott képességűek igényei is sokszor egybeesnek a fogyatékkal élők szükségleteivel.

- Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központ mivel foglalkozik?

- A Központ azért alakult, hogy az egyetemes tervezés eszméjét terjessze, népszerűsítse. A Lurdy-Házban kialakított központunkban minden olyan   dolgot igyekszünk felvonultatni, bemutatni, ami az egyetemes tervezés témakörébe illeszkedik. Magát a tervezési elméletet, a mindenki számára elérhető termékeket, iroda kialakításához, oktatásban szükséges technológiákat, innovatív fejlesztéseket mutatunk be. Szeretnénk egyetemek, cégek kutatásainál, fejlesztési projektjeiknél felhasználói tesztcsoportként is működni.

A tervező mérnököknek, HR-eseknek, munkaadóknak, egyetemek hallgatóinak szolgáltatunk információkat a fogyatékos emberek tapasztalatairól, hiszen az akadálymentesítések végső felhasználói ők maguk.

- Van egy teljesen akadálymentes 70 fős konferenciatermük is, amit bérbe is adnak. Ez a konferenciaterem példa arra is, hogyan lehet egy oktatóhelyiséget, irodát akadálymentesíteni.

- Nem csak maga a konferenciatermünk akadálymentes, hanem annak megközelítése a Lurdy Házban is. A mozgássérültek számára a parkolás is akadálymentesített, a kerekesszékkel való közlekedés és a teremben való helyfoglalás is. Vakok és gyengénlátók számára vezetősávokat alakítottunk ki, az ajtókat, kapcsolókat, közlekedési útvonalakat akadálymentesítettük. A siketek és nagyothallók számára az információs pultnál és a konferenciateremben is indukciós hurok lett beszerelve, ennek meglétét piktogrammal jelöltük, hogy a hallássérült személy át tudja állítani a hallókészülékét az induktív jelek fogadására a megfelelő helyen. Az értelmi fogyatékossággal élők számára színkódokkal és táblákon levő piktogramokkal könnyítjük meg az épületben való tájékozódást. Az autistákat piktogramok segítik.

- Mekkora az esély arra vonatkozóan, hogy az egyetemes tervezés eszméje hazánkban megvalósuljon?

- A Központunk célja éppen az, hogy a szemléletváltozáshoz hozzájáruljunk, mert e nélkül nem lehet előbbre lépni. Célunk, hogy a döntéshozók figyelmét felhívjuk erre és akár törvénybe is foglalják az egyetemes tervezés igényét és a közbeszerzéseknél figyelembe vegyék ezt.

Információk az Egyetemes Tervezés Információs és Kutató Központról: www.etikk.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr575858468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.