Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Magyar Speciális Olimpia Szövetség

2014.10.22. 09:38 koordinátor

Elsöprő sikert értek el speciális olimpikonjaink a szeptemberi, Antwerpenben lebonyolított Európa Játékokon. 20 arany, 20 ezüst és 26 bronzérmet szereztek. Lengyel Lajossal, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökével arról beszélgettünk, mit jelent az értelmi sérült embereknek a sport és a Szövetség miben tudja támogatni őket.

- Milyen szervezet a Magyar Speciális Olimpia Szövetség?

- A Special Olympics International az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete.1968-ban Eunice Kennedy Shirver alapította Washingtonban. A NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. Mára már több mint 140 ország található a tagjai között! Magyarország – a Magyar Speciális Olimpia Szövetség -1989 óta vesz részt a mozgalomban, azaz tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő sérült, vagy a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés és versenyprogramját. A downos és autista emberek is ide tartoznak. A Magyar alap célkitűzése világszerte, hogy küzdjön az értelmi fogyatékossággal élő emberek elfogadásáért, és hangsúlyozza egymás megértésének és tiszteletének fontosságát, a sporton keresztül integrálja az értelmi fogyatékossággal élő embereket a társadalomba.spec olim.jpg

- A Szövetség az egész országban jelen van, vagy csak Budapestre korlátozódik a tevékenységük?

- Szervezetünk országos, minden megyében vannak szervezeteink. Eddig a legfőbb erőssége a Speciális Olimpiának abban volt, hogy főképp a szociális és rehabilitációs intézetekben élőket mozgatta meg. Ma már a családban élő értelmi fogyatékossággal élő emberekre is kiterjed a tevékenységünk. Szerencsére több százan vannak, akik családban élnek és járnak be egy-egy egyesületbe országszerte.

- Milyen sportágakban sportolhatnak az értelmi fogyatékossággal élő emberek?

- Magyarországon 21 sportág van, 16 nyári és 5 téli sportág. Megegyezik az élsportban jelenlévőkkel. Több hazai sportegyesületünk működik az ország területén, ahol lehet jelentkezni a legkülönbözőbb sportágakra.

- Mi a helyzet az utánpótlással? Gyerekekkel is foglalkoznak?

- Ma már elmondhatjuk, hogy az óvodás kortól életük végéig biztosítunk versenyzési, sportolási lehetőséget. Októberben indul majd egyébként kiemelten az óvodáskorúak sportra való nevelése. Négy éves kortól elkezdünk foglalkozni az értelmi fogyatékossággal élő gyerekekkel. Valamilyen intézetben élő gyerekeket érint és a mozgás örömén, a játékos sportban való részvételen keresztül próbáljuk majd őket ránevelni arra, hogy egész életükben sportoljanak. Versenyszerűen 8 éves kortól sportolhatnak a gyerekek a Magyar Speciális Olimpia Szövetség támogatásával.

- Van olyan sportág, amit nem tudnak játszani értelmi fogyatékossággal élő emberek?

- Nem, de vannak olyan tiltott sportágak, amit a nemzetközi szervezet nem enged meg. Például a birkózás tiltott, mert az a testi épségre veszélyes lehet. Az atlétikában a gerelyhajítás és a kalapácsvetés nem megengedett. Minden sportág szabályzata az élsport szabályzatának felel meg, annak mentén alakították ki, de azért vannak szigorítások, illetve könnyítések. Például a dzsúdóban nem lehet fojtás, másfelől például a kosárlabdában a lépésszámot engedik nagyobbra, mint az épek bajnokságában. Mindezekre azért van szükség, hogy minél szélesebb réteg tudjon bekapcsolódni a versenyszerű sportba.

- Az értelmi fogyatékossággal élő sportolónak több problémával kell szembenézniük, mint egy épnek.

- Mindenki a képességei szerint tud részt venni a versenyeken, illetve lehet felkészíteni. Egy egészséges ember, ha tehetséges és kap egy jó edzőt és van kellő akaratereje, kitartása, akkor elérheti a kívánt eredményt. Egy fogyatékossággal élőnek mindezek mellett meg kell küzdenie azzal a betegséggel, korlátokkal is, amivel született. És hiába edz háromszor, négyszer annyit. Bizonyos értelemben tehát többet teljesít, mint egy ép sportoló. Az értelmi fogyatékossággal élő sportoló különbözik a más fogyatékossággal élő sportolóktól. Én két évtizede lassan – amióta ebben dolgozom – azt tapasztalom, hogy bennük a szeretet, a tenni vágyás, az akarat, őszinteség, tisztaság dominál. Azt kell mondjam, hogy talán a Speciális Olimpia az egyetlen a mai világban, ahol még maximálisan érvényesül Coubertin báró álma az olimpiai játékokról, annak eszméjéről. Ezért van az is, hogy a Kennedy család több mindenben nem adja be a derekát a NOB elvárásainak, kéréseinek. A szabályrendszerek is a versenyek tisztaságának megőrzésére törekednek a lehető legteljesebb mértékben.

Mondanék egy példát arra, milyenek is a mi sportolóink. A sanghaji nyári olimpián a 4x100-as váltófutásban az amerikai és kínai váltó egymás mellett futott fej-fej mellett és ráadásul egymás melletti pályán. Az amerikai váltó elejtette a botját. Ekkor nem az történt, mint más világversenyen, hogy az ellenfél rohan tovább a győzelemért, hanem a kínai megállt, odaadta a botot. És innen folytatták a küzdelmet.

- Mi az az úgynevezett egyesített sport, játék?

- Ez azt jelenti, hogy egy speciális olimpikon egy ép partner játékossal együtt küzd. Most kezd nálunk tért hódítani ez a fajta felállás.Ennek is többoldalú jelentősége van. Egyrészt együtt készül az értelmi fogyatékossággal élő társával az ép sportoló, rendszeresen együtt edzenek, közös programjaik vannak a sporton túl és aztán együtt versenyeznek. (Kritérium,hogy az ép versenyző játéktudása sokkalta jobb nem lehet!) Másrészt a gondolkodásmód, a taktikai elemek begyakorlása, a koncentráció képesség növelése, a kombinációk kitalálása igen sokat fejleszt a fogyatékossággal élő sportolón. Asztaliteniszben, labdarúgásban, kosárlabdában van ilyen csapatunk.

Így nyert például most Antwerpenben asztalteniszező párosunk.

- Miben látja a sport jelentőségét ezeknek az embereknek az életében?

- Az életfunkcióikat, az életminőségüket javítja, vagy annak romlását gátolja, szinten tartja adott esetben az egészségügyi állapotukat. A sport az életkilátásokat is meghosszabíthatja. A bocsa, a bowling azért jó, mert azoknak,akik kiöregedtek már más sportágakból, abbahagyták az aktív sportolást, ezekben a sportágakban „levezethetnek”. Nagy jelentősége van a fiataloknál, akik akár intézetben laknak, akár családban, akár dolgoznak, akár nem, hogy van egy életcéljuk, elfoglaltságuk, amiben sikert érhetnek el, de örömöt mindenképpen.

Én egyébként abban reménykedem, hogy megérem még azt, hogy nem lesz ilyen kemény elválasztás a fogyatékos sport és élsport között.

- Kellő figyelmet kap Ön szerint ez a mozgalom?

- Kétségtelen, hogy sokkal nagyobb figyelmet érdemelnének ezek a sportolók az állami sportvezetés részéről. Az erkölcsi támogatásuk és kifejezésük mellett nagyobb anyagi támogatást érdemelnének ezek a sportolók. A belgiumi játékokra is – ahol ilyen sikeresen szerepeltünk – játékosok, edzők és mi sportági vezetők, felkészítők is saját zsebből fizettünk, hogy kijuthassunk.

- Figyelemfelhívásként szót kell ejtenünk, hogy volt egy nagy jótékonysági koncertjük.

- Október 1-jén rendeztük a Szent István Bazilikában. Mága Zoltán hegedűművész és kiemelkedő művész társai, barátai teljesen ingyen léptek fel. Az est bevételét a 2015-ös Speciális Nyári Világjátékokra utazók költségeire fordítjuk majd.

 

Szerző:RehabJob

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr136816259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.