Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Kézzelfogható Alapítvány

2016.05.02. 12:11 koordinátor2

A művészeteknek mindenki számára elérhetőnek és élvezhetőnek kell lenni - állítja Móga Sebők Erzsébet gyógypedagógus, szakoktató, aki a Vakok Speciális Szakiskolájában fazekasságot tanít és a Kézzelfogható Alapítvány elnöke. Küldetésének érzi, hogy a vak és gyengénlátó gyerekeket megtanítsa életük kiteljesítéseként a művészeti élmény élvezetére.

Mivel foglakozik a Kézzelfogható Alapítvány, aminek Ön az elnöke?

A 2009-ben létrejött alapítvány küldetése a művészeteken, a kézműves mesterségen keresztül a látássérültek társadalmi rehabilitációjának segítése.

Tapintható kiállításokat szervezünk, melyek akadálymentesek és integráltak.

A Szakrális Művészetek hetén 2011 óta vagyunk jelen tapintható tematikus kiállításainkkal. 2015-ben alkotói pályázatot írtunk ki, hogy minél több kortárs művésszel ismertessük meg tevékenységünket és a beérkezett alkotásokkal változatossá tegyük Országos Vándorkiállításunk jelen évadát.

Jótékonysági és más vásárokon veszünk részt a látássérültek munkáival. Tárlatvezető képzéseket szervezünk látássérülteknek.

Esélyegyenlőségi konferenciákra, napokra és iskolákban rendezett érzékenyítő programokra is hívnak minket.

A tapintható kiállításokat hogyan kell elképzelni?

Vannak olyan tapintható kiállítások, amik műtárgy másolatokból állnak. Ilyenek voltak a Szépművészeti Múzeumban rendezett nagy kiállítások tapintható részei. Itt audio-guid-ok segítették a látogatókat és braille feliratok.

Tapintható kiállításainkra a művészek úgy küldik alkotásaikat, hogy azokat látássérültek és fedett szemű látogatók fogják tapintással megismerni. A kiválogatás szempontjai a formák, anyagok, felületek, struktúrák sokszínűsége és a minőség.

A Szépművészeti Múzeumban 2013 májusában rendezett kiállításunkat egy országos vándorkiállítás követte.

Milyen speciális nehézségek merülnek fel, amikor látássérülteknek szerveznek kiállítást?

A kiállításaink akadálymentesek. Fontos szempont, hogy a tárgyak biztonságosan legyenek rögzítve stabil egybefüggő asztalfelületre, amit kényelmesen lehet elérni a tapintásra álló helyzetben. A különböző típusú látássérülés különböző megsegítést igényelhetnek egy kiállításban pl. a megvilágítás formái változhatnak. A vakoknak braille írással, a gyengénlátóknak Ariel félkövér 24 vagy 26-os betűmérettel feliratozzuk az információkat. 

Van, amikor kiállításra viszi a fiatalokat és elmondja, mit lát. A saját személyén keresztül láttatja a tanítványaival az alkotásokat.

A lényeg a hangulat átadása, talán az is, amit én látok és gondolok az adott műalkotásról. Nem a száraz művészettörténeti tudnivalók, hanem a tapintásos élmény, vagy verbális beszámoló dominál. Az élmény alapú művészet a kiindulópont, ez fejleszt.

Az Alapítvány több célt is megfogalmaz, a legtöbbjük eléréséhez viszont nincs elegendő pénz. Mégis, melyek azok a célkitűzések, amik napirenden vannak?

Pályázatokon való részvétellel próbálunk főképp pénzhez jutni. A tapintható kiállítások rendezése folyamatos. Nagy álmunk egy olyan hely létrehozása, ahol nyugodtan, jó körülmények között tudnának látássérült kézműveseink dolgozni. Szeretnénk egy állandó kiállító teret, ahol a látogatók tapintás útján ismerkedhetnének meg az alkotásokkal. Ezen a helyen létrehoznánk egy archívumot, ahol a látássérültek olyan ismeretekhez juthatnának, ami eddig el volt zárva előlük. A szakiskolánkban végzett fiataloknak megfelelő személyre szabott munka biztosítása, munkahelyteremtés a kézműves szakmák kimeneteként céljaink között szerepel.

RehabJob

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr28679332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.