Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

,,Ugyanúgy kezeljük őket, mint bármilyen más munkavállalót."

2013.08.16. 14:07 koordinátor

Tesco-egy elkötelezett áruházlánc

A Tesco nem most kezdte. Már évekkel ezelőtt jelentős tapasztalatokat  szerzett azon a területen, hogy miképpen lehet egy nem átlagos feltételekkel , körülményekkel rendelkező  munkaerőt álláshoz juttatni. A Befogadó Közösség program a Salva vita és a 4M-mel történő együttműködés több éves tapasztalata után alakult ki. (2005-től dolgoznak velük együtt) Mára komoly szerepet vállal a Tesco  abban és elkötelezettségüknek tekintik, hogy megváltozott munkaképességűeknek, illetve fogyatékossággal élőknek munkát találjanak, adjanak. Tóthmárton Verával, a program HR projekt  menedzserével  az esélyegyenlőség  megteremtésének fontosságáról beszélgettünk, melynek egyik legfontosabb eleme az is, hogy egy nem teljesen egészséges ember is dolgozhasson.

- Mi volt az a program, ahol lényegében az első tapasztalatokat szerezték, milyen problémákkal kell megküzdeni egy munkaadónak, ha azt vállalja, hogy olyan munkaerőt alkalmaz, akinek az otthoni körülményeit  is figyelembe kell vennie?

-  A Budapest Esély  nonprofit szervezetnek  volt egy EU- s finanszírozással  létrejött programja, a „Család velem, karrier előttem” címmel. Ennek az volt a lényege, hogy főképp olyan családanyákat juttassanak munkához, akik esetleg már évek óta nem tudtak elhelyezkedni. Ebbe kapcsolódtunk be. Budapesti áruházainkba, különböző munkakörökbe helyeztük el őket. Fontos volt a részmunkaidő és az, hogy hosszú távra tudjunk munkát adni nekik. Az ehhez a munkához kapcsolódó legfontosabb tapasztalatunk az volt, hogy mennyire nagyon fontos az adott egyén motivációja. Azóta is elég sok hasonló projekten dolgozom és csak megerősödött bennem, hogy mekkora befolyással  van az egyén hozzáállása, egyénisége. Az, hogy mennyire tudja az adott helyzetét megélni, hogy mondjuk egy tartós munkanélküliség után, gyerekek mellől  eljöjjön  dolgozni. Mennyire tudja a váltást megélni. Az említett  program igen nagy erőfeszítést igényelt részünkről,  hiszen cégünk egy nagy szervezet és próbáltunk rugalmasak lenni, de nyilván, hogy a működésünk behatárolja,hogy mit tudunk megengedni és mit nem. Egy anyuka például azt szerette volna,hogy 8 óra és 12 óra között dolgozhasson, mikor a kereskedelemben a délután a csúcsidőszak. De megoldottuk és alapvetően sikeres volt a program. Szerencsére a hölgy is tudott végül rugalmasabb munkaidőt vállalni, és a két álláspont végül összeért Van, aki azóta is nálunk dolgozik.

 

- A megváltozott munkaképességű dolgozók esetében is a legfőbb nehézség az, hogy némiképp a munkaadónak is „alkalmazkodni” kell, nem csak a dolgozónak?A dolgozó részéről pedig a motiváció az, ami a legdöntőbb szerepet játssza?

- Igen. Minden olyan csoportnál, ahol nem átlagos munkaerőről van szó kiemelt  fontossága van a motivációnak. Már régen foglalkozunk hátrányos helyzetűekkel. A  HR vezetőink is a legteljesebb mértékben nyitottak a témára, minden lehetőséget próbálnak megadni. Ez a munkáltató  „alkalmazkodása”.Azt látom, hogy tényleg arról van szó, hogy akar-e valaki dolgozni, vagy nem. Most van egy programunk, ahol tartós munkanélkülieket helyezünk el. Van egy  férfi dolgoz ónk, aki most munkásszálláson lakik. Kérdéses volt, hogy ő az élethelyzetére való tekintettel tudja-e a szükséges higiéniával kapcsolatos elvárásokat teljesíteni, hiszen a kereskedelemben igen fontos,hogy ki mennyire higiénikus, hogyan jelenik meg a vásárlók előtt. Ő teljesített. Nagyon ügyes, nagyon motivált. Árufeltöltő  munkakörben dolgozik. Az elején nagyon távolságtartó volt, de ma már ez is elmúlt

 

- Mi a helyzet a megváltozott munkaképességűekkel? Hányan dolgoznak a Tescoban?

- Jelenleg 1200 fő dolgozik nálunk. Legtöbben árufeltöltő és lejárati idő kontroller munkakörben dolgoznak. Ez utóbbit épp a megváltozott munkaképességű dolgozók számára hoztuk létre, akárcsak az újrahasznosítási munkatárs kategóriát. Feladata, hogy az áruházban keletkező papír, műanyag hulladékot kiszelektálja és az üvegvisszaváltóval kapcsolatos válogatás is az ő munkája. Sok pénztáros kollegánk is van, kocsi gyűjtő, de eladó munkakörben is dolgoznak. Osztályvezetőnk is van megváltozott munkaképességű.

- Fogyatékossággal élő munkatárssal is dolgoznak?

-Tartós betegek, azaz a megváltozott munkaképességűek vannak nagyobb számban, ahogy ez az egész  társadalomban is jelentkezik. A fogyatékossággal élők közül látássérültek, illetve értelmi sérültek vannak a legkevesebben. Legtöbben a hallássérültek vannak és dolgoznak nálunk mozgássérültek is. Kerekesszékes kollegánk is van, ő  biztonsági operátor, illetve van egy tréning asszisztensünk is.

Végzettségüket tekintve  csupán 20 % az, aki csak általános iskolát végzett, 9,8 % érettségizett és közel 50 %-nak valamilyen más végzettsége is volt,gépíró, szakács, számítógép kezelő stb.

- A Tescot mint megváltozott munkaképességűeket nagy számban dolgoztató céget mi különbözteti meg a többi munkaadótól?

- Fontos, hogy a vezetőség részéről volt egy nagyon nagy nyitottság. Olyan rendszert hoztunk létre, amiben motiválttá tudtuk tenni az áruházvezetőket, akik alkalmazzák a megváltozott munkaképességűeket. Az elején nem volt „kötelező”, de ösztönöztük őket.  Ennek igen nagy ereje volt, sokat számít, hogy sikeresen működik ma már ez a rendszerünk. A  vezetők és dolgozók is elismerték, hogy nem váltak be azok a sztereotípiák, előítéletek, amik vannak ebben a témakörben. Fontos, hogy kreatívan próbálunk igazodni a megváltozott munkaképességű betegségéhez és részfeladatokat elengedünk, csoportosítunk, illetve teremtünk. Ha például valaki nem emelhet, azt természetesen nem csinálja. Szorosan együttműködünk az üzemorvossal is.

- Kivételezés?

- Ugyanúgy kezeljük őket, mint bármilyen más munkavállalót. El is mondjuk a HR vezetőknek, hogy nem lehet kivételezni, mert attól kezdve nem lesz meg az egyensúly. Volt, aki  vétett a szabályok ellen,  őt azonnal elbocsátottuk. A szabályokat be kell tartani, aminek semmi köze az egészségi állapothoz. A feladatkör kialakítása nyilván más és más az is, hogy odafigyeljünk jobban rájuk.

- Milyen nehézségekkel kellett és kell megküzdeni?

- Mint említettem, a vezetők motiválása, az ő érzékenyítésük volt először nehéz. Sok fejtörést okozott az új munkakörök kialakítása és a mai napig ügyesen kell alakítani a munkaköröket a. Legtöbbet a  tapasztalat számít egyébként. Tagja vagyunk a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fórumának. Épp most szervezünk egy konferenciát és én nagyon szeretném, ha a tapasztalatcserén lenne a döntő hangsúly, azon, hogy mindenki elmondhassa, milyen gyakorlati problémákkal kell megküzdenie és hogyan oldja, oldotta meg azok?

A megváltozott munkaképességű munkaerőre hogyan találnak rá?

- Civil szervezeteken, országos és helyi alapítványokon keresztül keresünk dolgozókat, a  MEOSZ, SINOSZ  pl. Nem toborozhatunk, hirdethetünk  úgy, hogy megváltozott munkaképességű dolgozót keresünk,mert az diszkriminatív lenne. Voltak, akik a Munkaügyi Központokon keresztül jöttek. Sokat dolgozunk a Rehabjobbal is, a Salva Vitaval, a 4M-mel.

- Munkájukban mire a legbüszkébb?

- Minden évben van egy Éves Értékeink Díjátadó Gála. idén volt a harmadik. Tavaly az év dolgozója kategóriában volt egy hallássérült munkatársunk. Idén pedig meg is nyerte egy megváltozott munkaképességű munkavállalónk! Jó dolog, hogy szerveződött a rendszeresen megszervezett sportnapunkra egy hallássérült focicsapatunk, ping-pongoztak, a családi sporteseményeken is részt vettek. Jó érzés, hogy egy kis közösség alakult ki közöttük itt nálunk a cégnél.

Magyarországon szinte egyedüli nemzetközi nagyvállalat vagyunk, akik a jogszabályoknak és a társadalmi elvárásoknak eleget téve, 5%-ban foglalkoztat egészségkárosodott munkavállalókat.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr195463682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása