Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Re-Cikli - ,,Minden, ami újra gurul"

2013.11.25. 14:52 koordinátor

Annak a csaknem 200 millió forintos  Európai Uniós projektnek a részeként, melyet a Közép-nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás a Revita Alapítvánnyal és a Kontaktus Egyesülettel közösen valósít meg, közel 150 emberen tudnak majd segíteni. 55 megváltozott munkaképességű ember részesülhet képzésben, 20 fő pedig munkához is juthat. A projekt hiánypótló szolgáltatás is, mert minden olyan dolgot megjavítanak majd, aminek gurulnia kellene. Biciklit, babakocsit, kerekesszéket, sport és háztartási eszközöket is.

A projekt részleteiről Nagy Gábor projekt menedzserrel beszélgettünk.

recikli_logo.JPG

- Kinek az ötlete volt ennek a programnak a megvalósítása? Bemutatnák őt/őket pár szóban?

- A Revita Alapítvány kezdeményezésére fogtunk a Re-Cikli projekt tervezésébe. Ők vetették fel, hogy a kialakított kistérségi munkaerő-piaci szolgáltatási rendszert ki kellene terjeszteni a megváltozott munkaképességű emberekre is, valamint ki kellene egészíteni olyan lakossági szolgáltatásokkal is, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak majd. Egy műhelyhálózat létrehozásának gondolatát dolgoztuk ki közösen velük. Hiánypótló lakossági szolgáltatások nyújtására készítünk fel helyi megváltozott munkaképességű embereket. A Revita kutatóműhely munkatársai már öt éve dolgoznak a baktalórántházai kistérségben, a korábbi foglalkoztatási programban láttak el módszertani feladatokat, ők készítették el a szolgáltatási rendszer megtervezését segítő szükségletfeltárást is. Eddig alvállalkozóként vettek részt a közös munkákban, a Re-Cikli projekten belül viszont már konzorciumi partnerként segítik a kitűzött célok elérését.  

          

- Az említett 20 embert, aki álláshoz juthat, milyen munkakörökben fogják foglalkoztatni?

- Olyan képzéseket indítottunk el a Re-Cikli projektben, ahol – többek között – a kistérségi műhelyhálózat majdani munkatársait képezzük ki, készítjük fel. A képzést sikeresen elvégző emberek közül öten vesznek részt a kialakításra kerülő műhelyhálózat mindennapi működtetésében, a lakossági szolgáltatások folyamatos biztosításában. Azokat a kerékpárműszerész, géplakatos és adminisztrátori képzést megszerző megváltozott munkaképességű embereket, akik nem kerülnek majd a kiválasztási folyamat végén a Re-Cikli csapatba, szakmailag támogatjuk és segítjük abban, hogy normális munkahelyet találjanak normális munkabérért a nyílt munkaerőpiacon.

- Tudják már, hogy kik Ők? Milyen betegséggel lettek leszázalékolva, váltak megváltozott munkaképességűvé? Milyen iskolai végzettségűek, korúak?

-  A kerékpárműszerész és a géplakatos képzés 2013. október 21-én már elindult, az adminisztrátorok képzése 2014 márciusában startol majd. Azt, hogy ki kerül be a Re-Cikli műhelyhálózat csapatába, majd csak a projekt utolsó harmadában, 2014 végén döntjük el. Egy hosszabb kiválasztási folyamaton kísérjük végig a résztvevőket, hogy megfelelő emberek kerüljenek a megfelelő helyre. A résztvevők mindegyike megváltozott munkaképességű ember: van közöttük mozgáskorlátozott ember, daganatos beteg, szív- és érrendszeri betegségben szenvedő és krónikus cukorbeteg is. A projektbe bevont résztvevők közül sokuknak van gimnáziumi érettségije, de többségük csak elavult szakmával vagy nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A legfiatalabb résztvevő 26 éves, a legidősebb 59, de túlnyomóan középkorú emberek. Legtöbbjük még nem esett át a komplex felülvizsgálaton.

felujitott_epulet_1.JPG

Milyen segítséget kaphat Önöktől az a 150 ember  és milyen képzésben az az 55 ember, akit említenek? 

- A projektbe bevont megváltozott munkaképességű emberek számára a képzéseken túl olyan munkaerő-piaci szolgáltatásokat biztosítunk, amelyek hatékonyabbá és eredményesebbé teszik elhelyezkedésüket a nyílt munkaerőpiacon. Azok számára is biztosítjuk a humánszolgáltatásokat a projekt hátralévő időtartama alatt, akik most kimaradtak a képzési lehetőségből. Felkészült esetmenedzserek segítségével szakmailag támogatjuk, folyamatosan nyomon követjük a résztvevőket. Az egyéni és csoportos tanácsadások, tréningek mellett az álláskeresési technikákkal is megismertetjük őket. Hangsúlyt fektetünk az önfoglalkoztatóvá váláshoz szükséges ismeretek átadására is, az érdeklődők esetében még a vállalkozás beindítását segítő pályázatok beadását, az üzleti terveik elkészítését is segíteni fogjuk. A szakmai hálózatfejlesztés során egyéni tanácsadással, munkáltatói fórumok megrendezésével, illetve az ott elhangzó hasznos információkkal érzékenyítjük a térség munkaadóit arra, hogy egyre több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztassanak. Mindemellett folyamatos állásfeltárással segítjük a Re-Cikli projekt résztvevőit abban, hogy az önálló álláskeresésük minél sikeresebb legyen.

- Amennyiben nem, hogyan toborozzák, szerzik, érik el azokat megváltozott munkaképességűeket, akik részt vehetnek a programban?

- Minden lehetséges toborzási „csatornát” igénybe veszünk a célcsoport elérésére. A térségben dolgozó esetmenedzsereket, a projekt menedzsmentjének tagjait jól ismerik a helyiek, egy korábbi, sikeresen zárult foglalkoztatási projekt kapcsán már keresik is őket foglalkoztatással, képzéssel kapcsolatos kérdésekkel. A két képzésünk résztvevőinek toborzásában legtöbbet a térségben dolgozó szociális szakemberek segítettek. A mikrotérségi szociális szolgáltató szervezetek, állami és egyházi támogató szolgálatok munkatársai hatékony segítséget biztosítottak számunkra a bevonásban. Emellett a projekt során közösségi, lakossági szakmai rendezvényeket szervezünk, ahol közvetlenül érjük el a célcsoportot a projekttel kapcsolatos információval. Első, nagyszabású lakossági „Ráhangoló” rendezvényünket szeptember 21-én tartottuk. A kistérségi nap kísérő rendezvényén több százan ismerhették meg a Re-Cikli projektet, illetve a résztvevők számára biztosított szolgáltatásokat. A szakembereknek az OFA regionális rendezvényén október 24-én mutathattuk be a projekt eddigi kommunikációját és PR tevékenységét, ahol levetítettük projektbemutatkozó kisfilmünket, amit azóta több százan néztek meg. Beindítottuk a projekt Facebook oldalát, az oldal kedvelőinek száma – egy „Guruló jármű építésre fel” című pályázati felhívásnak is köszönhetően – mára már megközelítette az ötszázat.

Ha jól értettem, a 200 millió Ft-os EU-projekt egyik eleme a Műhelyátadó. A program további elemei melyek?

- A november 12-én átadott szervizműhely fontos fordulópontja a júniusban megkezdett szakmai munkának. Ugyanakkor az átadott műhely kialakítása – egy funkcióvesztett önkormányzati épület felújítása, átalakítása és akadálymentesítése – az összköltségvetés öt százalékát sem teszi ki. A projekt költségvetésének legnagyobb részét a résztvevők képzésére, felkészítésére fordítjuk.

recikli_muhelyatado_soltesz_miklos.JPGSoltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár a műhely átadásán

Emellett a szervizhálózat beindításához szükséges szerszámok, alkatrészek és anyagok is projektpénzből kerülnek beszerzésre. A résztvevők képzésével  és foglalkoztatásával,  egyéni és csoportos felkészítésével párhuzamosan egy térségi szintű szervizhálózat kialakítására is sor kerül. A központi műhelyre, a három mikrotérségi szervizpontra és települési lerakatokra, átvevőhelyekre alapozott lakossági szolgáltatást mobil műhelyszolgáltatással egészítjük ki. A projekt végére egy társadalmi vállalkozás beindítását tervezzük, ahol a projekt résztvevőiből kiválasztott öt fő is lehetőséget kap a munkavégzésre.

- Hány embert foglalkoztat majd a Műhely?

- A baktalórántházi szervizben két, a nyírmadai, leveleki, nyírtassi szervizpontokon pedig előreláthatólag egy-egy szervizmunkatárs dolgozik majd.

- Terveik szerint mekkora vonzáskörzetből hozzák majd a javítandó "gurulnivalót"? A programban részt vevő dolgozók, képzésben részesülők, segítséget kapók kizárólag a térségből verbuválódnak?

- A lakossági szolgáltatásokat első lépcsőben, a projekt ideje alatt a harmincötezres lakónépességű Baktalórántházai kistérség 19 települése számára tesszük elérhetővé. A projekt zárását követően szeretnénk ezeket a határokat átlépni. A Re-Cikli projekt résztvevőit alapvetően a kistérségből toborozzuk, de a humánszolgáltatások biztosítása kapcsán nem utasítunk el senkit, aki a kistérséggel határos településekről érkezik. A lakosság mellett vállalati, közületi megrendelők számára is szeretnénk dolgozni. Első körben a megyében található bevásárlóközpontokat keressük fel: a javításra szoruló bevásárlókocsik kerekeit szeretnénk vállalkozói alapon megjavítani.


REHABJOB

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr565655257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása