Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Új applikáció a látássérültek segítésére

2016.05.27. 09:04 koordinátor2

Újfajta telefonos applikáció segíti a közeljövőben a vak, illetve látássérült embereket. Ennek használatával épületeken belül,  különböző intézményekben tudnak majd tájékozódni. A részletekről Dr.Grasselli Norbertet, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Kik a kifejlesztői, kitalálói ennek a mobiltelefonos applikációnak?

Több nemzetközi és magyar partnerrel együtt kezdtük kifejleszteni ezt, a szakmai nyelven beltéri lokalizációnak nevezett applikációt. Portugálok voltak a kezdeményezők és hat európai ország vesz részt benne.

Mi az applikáció lényege?

Az épületeken kívüli tájékozódást a GPS kiválóan segíti, viszont a legtöbb épületen belül ez nem működik. Más módszert kellett kitalálnunk. Ez abból áll, hogy digitális térképek alapján igazítjuk el a vakokat és gyengén látókat. Cél az, hogy azokat az útvonalakat, amiket most csak egy látó segítségével tudnak bejárni, azokat egyedül is meg tudják tenni.

El kell tehát készítenünk az applikációt, aminek nyilván külső behatásokra kell támaszkodnia.

 A mobiltelefon maga nagyon sok adatot gyűjt . Milyen magasan van, mozog-e, milyen wifi hálózatokat használ, bluetooth kapcsolatot stb

Ezeket mind tárolja és ezekből sok mindent lehet csinálni, többek között ilyen eligazodási rendszereket is. Szükség van még a beltéri digitális  térképekre is, amik jelenleg még nem állnak a rendelkezésünkre, amiket szintén el kell készítenünk. Ezeket terveink szerint drónok felhasználásával csináljuk majd meg. A drónok berepülik az épületet és lézeres letapogatással segítik a térképek felrajzolását. Ezen éjszaka lehet dolgozni, amikor senki nincs az épületekben.

Milyen épületeknél, illetve épületeken belül lehet majd használni ezt az alkalmazást?

Kétféle intézmény típusnál dolgozzuk ki ezt az applikációt. Önkormányzatoknál,állami intézményeknél, ahol az adott ügyintézőhöz kell eljutni, illetve bevásárlóközpontoknál, ahol a megfelelő üzletet kell megtalálniuk. Ez nem csak Magyarországon lesz így, hanem másik hat európai országban is. Először Budapesten az önkormányzatoknál kezdünk (vidéki önkormányzatoknál is szeretnénk majd ezeket elkészíteni) és két bevásárlóközpont hálózattal is szeretnénk elindulni.

Mennyi idő, amig ez elkészül és használni lehet?

Egy jó lefedettségű digitális térkép hálózat elkészítése elég sok idő. Terveink szerint 2018-ra indulhat a dolog., bár az applikáció már előbb elérhető lesz. Együtt dolgozunk az Informatika a Látássérültekért Alapítvánnyal, ők fogják tesztelni az applikációt

Az illető belép a kapun az adott önkormányzatnál és tudja, hogy hányas szobát kell keresnie, ahol intézik az ügyét és a térkép elvezeti oda?

Persze a fehér bot használatára továbbra is szükség van, hiszen a belső tereptárgyak közti eligazodásnál ez nélkülözhetetlen.

A bevásárlóközpontoknál állandóan bezárnak üzletek, új profillal kinyitnak, változik az alapterületük is akár. Nem okozhat ez zavart?

Erről külön tárgyalunk persze a bevásárlóközpontokkal. De a kapcsolattartás folyamatos lesz és a változások figyelemmel kísérésével lehet módosítani a térképen, így az mindig aktuális és jó, megbízható lesz.

Mennyibe fog kerülni ez az applikáció?

Ezt most még nem tudom megmondani.

Milyen volt a fogadtatása ennek a kezdeményezésnek?Akár az állami intézményeknél,önkormányzatoknál, akár a bevásárlóközpontoknál?

A legteljesebb nyitottságot tapasztaltuk, csak jó tapasztalataink vannak ezen a területen.

RehabJob

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr528750886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása