Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Hajdúnánási KÉZMŰ várja megváltozott munkaképességek jelentkezését

2015.03.09. 13:57 koordinátor

Hajdúnánás az Alföld észak-keleti részén fekvő hajdúsági kisvárosaink egyike. Kézműipara, a szalmafonás régi hagyományokra tekint vissza. A közelmúltban viszont struccfarmja és az országban egyedül itt működő struccvágóhídja is nevezetessé tette. Vonzáskörzetéhez több, a munkahely teremtés gondjával küszködő település, város tartozik. Talán ez is indokolta a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. döntését, hogy bővítnek és bútorüzemet nyitnak a megváltozott munkaképességű munkavállalók számára. Pálfi Lászlót, az üzem vezetőjét kérdeztük.

Hány megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaznak? Fogyatékkal élőket is?

A bútorüzemünk mellett van egy vegyes profilú, összeszerelő üzemünk is, itt összesen: 137 fő dolgozik.  A bútorüzemben 39 dolgozó, ebből megváltozott munkaképességűek 23-an vannak. A vegyes üzemrészben összesen 98-an dolgoznak, ebből megváltozott munkaképességű 77 fő.   Kevés százalékban fogyatékkal élő munkatársaink is vannak.

Ők milyen típusú betegséggel leszázalékoltak?

Többféle betegségben szenvedő embereket foglalkoztatunk, pl. cukorbetegség, látás vagy hallássérülés, daganatos betegség, szívbetegség, gerincbetegség, pszichés betegség.

Végzettségük? Van közöttük olyan, akinek a szakmája kötődik a bútorgyártáshoz?

Van, akinek asztalos a végzettsége. Van olyan, akinek csak gyakorlata van a szakmában, de nincs szakirányú végzettsége, valamint vannak, akik szakmailag nem kötődnek a bútorgyártáshoz, de szívesen besegítenek vagy akár meg is tanulják a szakmát.

A munka jellege, a bútorgyártás teljes menetét felöleli az Önök tevékenysége?

Igen, a tevékenységünk a bútorgyártás teljes spektrumát felöleli. Kezdve a bútorlapok megérkezésétől egészen a teljes bútor készre szereléséig. Mivel nem fából készülnek a bútorok, hanem forgácslapból, így csiszolás, felületkezelés nem történik, ami egészségre káros porral járna. A forgácslap megmunkálása közben keletkező port egy hatékony, központi porelszívó berendezés szívja el.    

Milyen tevékenységet végeznek a megváltozott munkaképességű dolgozók a bútorgyártás folyamatában?

A műszaki rajz alapján a bútorlapok leszabásától, a késztermék előállításáig a teljes folyamatban hasznos segítséget tudnak nyújtani az MMK-s dolgozók. Feladatuk lehet pl. a különböző megmunkáló gépek kiszolgálása, az él fóliázó és tipliző gépekhez anyagok beadagolása, valamint a gép végén a félkész termék leszedése, raklapozása, él fóliázás, de akár az előszerelés, készre szerelés, alkatrészek (fogantyúk, zárak, vasalatok) kész bútorra rögzítése is. A bútorokon a felesleges ragasztó eltávolítása, bútorok áttörölgetése, egyéb kiegészítők behelyezése és végül a csomagolás, illetve tárolás.

Részmunkaidő, vagy teljes munkaidő a jellemző?

 Az egészséges dolgozók teljes munkaidőben, a megváltozott munkaképességű dolgozók részmunkaidőben dolgoznak, de vannak MMK-s dolgozóink, akik teljes munkaidőben látják el feladataikat.

Tudnak még felvenni embereket? Hol toboroznak munkaerőt (újság, munkaerőerő közvetítő stb. Kiket várnak – amennyiben van még felvétel?

Jelenleg folyamatosan van felvétel a megváltozott munkaképességű személyeknek. Az álláshirdetéseket lehet olvasni a környéken megjelenő újságokban, (pl. Napló, Szuperinfó, Dekorinfó stb.) illetve interneten (jófogás.hu,olx.hu, jobinfo.hu). De a hivatalos munkaerőigényünket is benyújtottuk környező Rehabilitációs Szakigazgatási Szervekhez (Debrecen, Hajdúböszörmény, Nyíregyháza).

Munkáltató szempontjából miért megváltozott munkaképességű munkaerővel dolgozni?

Mivel ezek az emberek egészségüket tekintve hátrányos helyzetűek, cégünk megpróbálja mindenkinek a számára megfelelő munkaterületet illetve munkát megtalálni. Sok esetben bebizonyosodott, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozók jól bírják a monotonitást, precízek, adott feladatra koncentrálni tudnak. Lojálisak a céghez, így hosszú távon tudjuk őket foglalkoztatni.

Eddigi tapasztalatok, mit mondanak a dolgozók?

Visszajelzések alapján az emberek szeretnek itt dolgozni. Mindenképp tanulási és fejlődési lehetőséget látnak ezen a munkaterületen, mivel a gépek számítógép vezérlésűek. Bizonyos fajta kihívást jelent   számukra a tanulás, de így nő az önbizalmuk és érzik, hogy alkotó munkát végeznek. A dolgozó kamatoztatni tudja a szakmai tudását és rátermettségét.

Álláslehetőségekről Hajdúnánáson a www.rehabjob.hu oldalon olvashat.

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr377253939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása