Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Kerekesszékes rögbi tornát rendeztek Budapesten

2014.02.04. 09:55 koordinátor

Január 21-24 között rendezték meg Maximus Project elnevezéssel az első magyar profi kerekesszékes rögbi tornát. A Csörsz utcában megrendezett eseményen Csehország és Németország – mint mentor ország - vett részt, a kezdő Magyarország, Izrael, Görögország és Oroszország csapatának segítve  a felkészülésben, hogy világranglista besorolást nyerhessenek, felzárkóztassák a profi országok közé.

Koller Sándorral a Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület elnökével beszélgettünk.

-Mikor kezdték Magyarországon játszani a kerekesszékes rögbit?

-2008-ban hat fővel alapították meg és kezdték játszani a játékot. Először saját székben,majd az internetről lenézték, hogyan is néz ki egy rögbiszék és ez alapján gyártattak itthon is ilyeneket. Ezekkel nem lehetett részt venni nemzetközi versenyeken. Én 2011-ben csatlakoztam a csapathoz és 2012-ben lettem az Egyesület elnöke. Mára már hét darab rögbiszéket sikerült vásárolnunk, aminek darabja 1.800.000,- Ft!

rögbi kép.jpg

                                        Forrás: Nemzeti Sport Online

-Szponzorok és támogatók nélkül lehetetlen lenne ezeket a speciálisan kialakított székeket  megszerezniük. Kik segítenek Önöknek?

-Az egyik széket a Mátrai Erőmű, 4-et a Docler Holding(Gattyán György cége), 1-et a Gyöngyösért Búvár Egyesület, 1-et pedig egy anonimitását őrizni szándékozó magánszemély vásárolta az Egyesülettel közösen. A Soproni Sör is volt a szponzorunk.

-Hányan vannak egy csapatban és kik játszhatják a kerekesszékes rögbit?Mik a szabályok?

 

-A csapat 4 kezdő és 8 cserejátékosból áll. A játékosokat kategorizálják az alapján, hogy milyen izmaik működnek és mennyire erősek a karjaik,mik mozognak. Ezt a játékot ugyanis csak 3 és 4 végtag sérültek játszhatják, általában nyaki gerincvelő sérültek. Erről azt kell tudni, hogy az ő kezeik nem minden funkciója működik. A játékosokat tehát fél és 3,5 pont között bekategorizálják. Ennek a jelentősége akkor van, amikor a négy játékos pályára lép, ugyanis az ő összpontszámuk maximum 8 lehet. Ezt a rögbit, férfiak és nők vegyesen játszhatják. A nőket annyi kedvezmény illeti, hogy kapnak fél pontot, ha pályára lépnek, azaz ők fél pontszámmal „kevesebbet érnek”.

A szabályok alapvetően a rögbi, a kosárlabda és jéghoki szabályaiból állnak össze. A játékidő 8-szor 4 perc. Az óra csak akkor megy, ha a labda (sima röplabda)játékban van. Így egy mérkőzés általában másfél óráig tart.

A játék célja, az ellenfél gólvonalán átjuttatni a labdát szinte bármi áron, úgy hogy a gólvonalon a szék 2 kereke átmenjen hatalmas ütközések, technikás cselezések, borulások árán is. Se a játékoshoz, se a székhez tilos hozzáérni kézzel. Viszont a kocsi kocsival ütközhet.

Speciális pálya nem szükséges, mert egy szabványos kosárlabdapálya bőven elég és csak egy 8x1,75m -es gólterületet kell felfesteni.

A szabályokat úgy alakították ki, hogy a labdát ölben tartva ne lehessen sokáig tartani,átvinni a gólvonalon. A mérkőzések ezért igen gyorsak, pörgősek.

-Milyen képesség, tehetség kell ehhez a rögbihez?

-Csapatmunka, hogy a saját pozíciójában a játékos (védő,támadó) maradéktalanul ellássa a feladatát, hogy ne kelljen másnak besegítenie. Taktika és ész, mert gondolkodni muszáj  közben és az órát is figyelni kell.

-A hazai csapatban kik játszanak?

-Mindegyikünk baleset során sérült meg. Én motorbalesetet szenvedtem 2010-ben, egy autós leszorított az útról, nem én voltam a hibás. De vannak közöttünk olyanok, akik fejest ugrottak és úgy sérültek meg,vagy autó, motor baleset miatt bénultak le.                                                    

Legfiatalabb játékosunk 18 éves, a legidősebb 47.

-Hogyan  került Ön  kapcsolatba a rögbivel?

-A balesetem után a Budakeszi Rehabilitációs Intézetben voltam rehabilitáción és ott voltak (most is) hét végeken az edzések. Ezért is tartjuk mi is ott az edzéseinket, hogy a friss sérültek lássák, hogy lehet sportolni, lehet kerekesszékben élni, ne úgy gondolkodjanak, hogy jaj,vége a világnak. A  rögbi megerősíti az embert és nem csak fizikai értelemben.

-A paralimpián is szerepel a kerekesszékes rögbi. A hazai rögbinek milyen esélyei vannak a jövőt illetően? A mostani januári Maximus Project mennyiben segítette elő a hazai sportág előbbre lépését?

-A kerekesszékes rögbi előrelépését nagyban segítette ez az esemény. Megtudtuk, hogy a kezdő országokkal összehasonlítva hol állunk. A nemzetközi kerekesszékes rögbi szövetség (IWRF) szemében nagyot nőttünk, hogy sikerült ezt a nagyszabású eseményt gond nélkül megrendezni. A következő lépés,hogy Németországban április 11-13. között megrendezett versenyen kell helyt állni.

Paralimpiai szereplés még nagyon messze áll tőlünk. Mi,vagyis a mostani csapat megalapoztuk a kerekesszékes rögbit Magyarországon. Az a feladat, hogy kijussanak a paralimpiára már a majdani utánpótlásra vár.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr505798090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása