Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Együttható Egyesület a fiatalokért

2015.05.22. 11:10 koordinátor2

Blogunk igyekszik beszámolni minden olyan kezdeményezésről,  szerveződésről, civil szervezetek, cégek tevékenységről, ami a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő emberek életével kapcsolatos,  azt segíti. Ezúttal egy fiatalokat támogató szervezetnél jártunk, az Együttható Közösségépítő Egyesületnél és Szentpétery Elemér elnökkel, valamint Sebő Gergő kommunikációért felelős munkatárssal beszélgettünk.

Mivel foglalkozik ez a  nagyon  is figyelemfelkeltő nevet viselő Együttható Egyesület?

Ez az fiatalokat segítő egyesület 2010-ben alakult, akkor öten voltunk. Mindannyian valamilyen módon kapcsolódtunk a szociális szférához, ezen a területen is dolgoztunk – többnyire félállásban - civil szervezeteknél, állami intézményeknél  és jól láttuk, hogy milyen változásokra lenne szükség  a fiatalokkal való foglalkozás területén. Azt akartuk, hogy változás legyen ezen a területen és jobban csináljuk annál, mint amit tapasztaltunk eddigi munkánk során.  Létre akartunk hozni, teremteni akartunk egy olyan közösséget, ahol a hozzánk forduló fiatalok értelmileg, lelkileg lehetőséget kapnak a fejlődésre. Mindezt egy olyan multikulturális közegben, ahol teljesen mindegy, hogy ki, honnan jött, társadalmilag, származásilag és természetesen nem számít az sem, hogy fogyatékossággal  él-e, vagy egészséges. A lényeg, hogy a fiatalok megtanuljanak ebben a közegben együttműködni, egymástól tanulni és elsajátítsanak egyfajta integrált gondolkodást. Programjaink voltak akkor is és ezt folytatjuk a mai napig.

A biztonságos internet programmal kezdték és volt egy „Point of view” nevű színházi programjuk is. Nemrégiben pedig egy nemzetközi megmozdulásuk is volt. Mik voltak ezek?

Volt egy un. biztonságos internet programunk. Ebben a  10-18 éves korosztály vett részt, persze inkább az „idősebbek”, a 14 év fölöttiek voltak aktívabbak és a program nevéből adódóan az internetezéssel járó veszélyek kikerüléséről, kivédéséről szólt.  A „Point of view” egy színházi program volt, amiben fogyatékossággal élő fiatalok (látás, mozgás, hallássérült, pszichés betegséggel küzdő) vettek részt. A fő cél az volt, hogy kialakítsunk egy olyan összetartó közösséget, akik nem csak önmagukért, de a többiekért is képesek felelősséget vállalni a résztvevők. Fontos volt, hogy megtapasztalhassák milyen jó egy közösségben létezni. Sőt, egyáltalán egy közösségben létezni. Mert hatalmas előrelépés annak a fiatalnak a számára, aki hónapok óta a négy fal között élt, esetleg csak a szüleivel tartotta a kapcsolatot. Más fiatalokkal találkozni, alkotni, óriási dolog! A fórumszínház is egy programunk. Ez a következő: Van egy színdarab, amiben a cselekmény alakulását, a karakterek döntéseit, tulajdonképpen a történet alakulását a közönség befolyásolja. Folyik a darab,amit egy –vagy több ponton megállítunk, és a közönség dönti el, merre haladjon  az tovább . A hét tagú Fair Play Társulat ennek a fórumszínháznak az alkotógárdája. Fogyatékos és ép fiatalok a tagjai és ragyogóan felkészültek abban, hogy ezeket a nyílt szituációkat lezárják, befejezzék, megoldják.
A legutóbbi nemzetközi projektünk az „aktív állampolgárság” gondolatát szerette volna megfogalmazni.  Azt próbáltuk a külföldi résztvevőkkel együtt körbejárni, hogy miképpen tudjuk alakítani a környezetünket és hogyan tudjuk kifejezni a véleményünket. A „látványos” végkifejlet  egy graffiti fal lett és plakátok,hiszen a graffiti is  lehet, amivel kifejezhetem a véleményemet, az üzenetemet, amit a világról gondolok.

Hogyan érik el a fiatalokat?

A mi tevékenységünk egy un. alacsony küszöbű szolgáltatás. Bárki bejöhet hozzánk az utcáról is. Egyébként járunk iskolákba is, hogy megismertessük az Egyesületet és az interneten is megismerhetőek és elérhetőek vagyunk, a segítő civil szervezetekkel tartjuk a kapcsolatot, Nagyon jó az is, hogy széles nemzetközi hálóval rendelkezünk. Fő cél, hogy minél több fiatalt vonzzunk be és minél működőképesebb, segítő közösséget hozzunk létre, különösen a nehézséggel küzdő fiatalok számára.

www.egyutthato.eu

 RehabJob

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr817481762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása