Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

McDonald's, a fogyatékosság-barát munkahely

2014.03.19. 16:23 koordinátor

A különböző törvényi szigorítások –amelyek a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékkal élők munkába állását segítik – még sehol sem voltak, amikor 2006-ban a McDonald’s-nél már dolgozni kezdtek fogyatékossággal élők. Kóré Ágnes HR koordinátor ott volt már a kezdeteknél is, amikor belevágtak abba, hogy nem teljesen egészséges embereket is felvegyenek a cég csapatába. Az eltelt időszak és a jelen tapasztalatairól beszélgettünk. Vágólap02.jpg

- Közel nyolc évvel ezelőtt egyáltalán nem volt jellemző egyetlen cégre se Magyarországon,hogy fogyatékossággal élőket „keressenek’ munkatársaik közé. Sajnos manapság is nagyrészt csak a szigorítások miatt fanyalodnak rá a munkaadók erre. Hogyan volt ez Önöknél már akkor?

- A McDonald’s-ra jellemző a sokszínű vállalati kultúra, munkavállalóink között nem teszünk semmilyen megkülönböztetést. 2006-ban vetődött fel először, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztassunk, az akkori HR vezetőnk támogatásával. A Salva Vita Alapítvány segítségével kezdtük a közös munkát és először három szellemi sérült munkavállalónak tudtunk munkalehetőséget biztosítani. A közös munkának eredményesnek bizonyul, amihez nagyban hozzájárul a Salva Vita Alapítvány munkatársainak erőfeszítései, a mentori tevékenység, amivel a megváltozott munkaképességű munkavállalók integrálását segítették. Az első időszak sikerei nehézségekkel is jártak én magam is sokat tanultam a program indulása alatt és az eltelt időszakban. Azóta persze már sok tapasztalatot szereztünk és látjuk, hogy megállják a helyüket azok a dolgozók is, akik valamilyen okból kifolyólag megváltozással kell hogy éljenek.

- Hány megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő munkatársuk van?

- Vállalati szinten 45 fő megváltozott munkaképességű munkavállalónk van. Ez általában éttermenként 1 dolgozót jelent. Magyarországi viszonylatban pedig közel 100 fő megváltozott munkaképességű munkavállalónak tudunk munkalehetőséget biztosítani.

- Miyen munkakörökben dolgoznak?

- Éttermeinkben jól körülhatároltak a munkaállomások és ezért jól meghatározható, hogy egy-egy megváltozott munkaképességű munkatárs hova illeszthető be, attól függően,hogy mi a betegsége, fogyatékossága, vagy milyen munkakör áll hozzá közelebb. A felvételi eljárásunk menetében nem teszünk különbséget a pályázók között, ha valaki alkalmas egy feladat ellátására, akkor felvesszük. A konyhán termelési feladatok ellátásában éppúgy helytállnak ők, mint a vendégtérben, ahol takarítást kell végeznek.fbm logó.png

- A kiválasztás folyamat két körben zajlik. Az előszűrést itt végezzük a McDonald’s Felvételi Irodájában és amennyiben kölcsönösen megfelelünk egymás elvárásainak, segítünk az étterembe való elhelyezkedésbe, ahol az étteremvezetővel történik még egy személyes találkozás.

- Kaphatnak valamilyen könnyítést, kedvezményt ezek a dolgozók?

- Amit biztosítani tudunk az a részmunkaidő lehetősége, illetve a rugalmas műszakbeosztás.

- A McDonald’s éttermeiben folyó munka gyors, pörgős. Milyen típusú betegségekkel élők dolgoznak Önöknél a megváltozott munkaképességűek, vagy fogyatékkal élők és van olyan, ami egyértelműen kizáró ok?

- Különösebb kritériumot nem állítunk fel betegség vagy bármilyen más okból kifolyólag bekövetkezett egészségkárosodással élő pályázóval szemben. Dolgozik nálunk szellemi sérült, pszichés betegséggel, daganatos betegségből felépült, de leszázalékolt munkavállaló, gerincműtéten átesett ember. Nem a betegségeiket szeretnénk nyilvántartani a munkatársainkat, hanem az éttermi csapatunk hasznos, sikeres tagjakét.

A látássérülteknek viszont nem sikerült munkakört találni eddig, bár voltak próbálkozásaink ez irányba is.

- Mik a tapasztalataik ezekkel a dolgozókkal?

- Sok jó tapasztalatunk van, a megváltozott munkaképességű munkavállalók sok esetben lojálisak a céghez. Sokkal fontosabb számukra, hogy amennyiben már megszerezték az adott állást, meg is tartsák azt. Volt olyan is persze,hogy valaki nem vált be, mert ez a munka elég fárasztó időnként.

- Honnan toborozzák, hogyan érik el ezt a munkavállalói kört?

- Sok civil szervezettel, alapítvánnyal állunk kapcsolatban és a Munkaügyi Központokkal is. A RehabJobon keresztül is már több munkaerőt találtunk. Jövőbeli elképzelésünk a létszám megtartás és lehetőségeinkhez mérten a létszámbővítés.

- Mit jelent az Önök számára a Fogyatékosság barát munkahely cím?

-Társadalmi felelősségvállalás szempontból hatalmas elismerés a vállalatunk számára. Ezen a területen folytatott munkán tekintetében is egy jó visszajelzés a díj, hiszen megerősít bennünket abban, hogy amit csinálunk jól csináljuk és ez büszkeséggel is tölt el mindnyájunkat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr895869845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása