Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Hobby Rádió - ,,Elvetemültnek kell lenni hozzá!"

2014.07.02. 16:11 koordinátor

Pál Zsolt – közismertebb nevén Pille - a Hobby Rádió főszerkesztője, látássérült. A Net-média Alapítvány keretein belül hat éve üzemelteti a Hobby Rádió online adásait. Munkatársai barátai is egyben, akik ugyanúgy szívügyüknek tekintik, hogy egy héten többször is szóljon a rádió. ,,Elvetemültnek kell lenni hozzá!” – mondja Zsolt -, hogy az ember egy ilyet csináljon.hobby rádió.jpg

- Mikor kezdett rádiózni ?

- Már kis korom óta szerettem volna rádiózni és később alkalmam is volt elég sok rádióstúdióba bemenni, ahol megmutatták nekem a dolgokat. Mindig is hobbim volt ez. Most már 37 éves vagyok és azóta se múlt el ez a bolondériám. De a viccen túl, úgy kezdődött, hogy Debrecenben Barta Éva újságíró indított egy média tanfolyamot, ahol rádiós műsorvezetőket képeztek. Erre jelentkeztem, aztán reklám castingokon is részt vettem, fel is vettek pár szpotot velem. Közben persze iskolába jártam, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolába (ahol most tanítok), aztán az egyetemre programozó matematikus szakra, de közben folyamatosan próbáltam bekerülni valamilyen rádióba is. Debrecenben az összes rádiónál jártam, a Magyar Rádióban is Molnár Dániel, Sándor Erzsi próbáltak segíteni, de mégis azt mondták, hogy be kell látni, hogy vakon ilyet nem lehet csinálni.

- Hogy-hogy?

- Mert nem. Híreket kell felolvasni, nézni kell ezt-azt, nem csak abból áll, hogy beülünk és beszélünk, ez bizony látás nélkül nem megy, nem kivitelezhető. Ekkor én azt mondtam,hogy nem érdekel, akkor megcsinálom a magamét.

- És meg is csinálta. Mellesleg - nagyon szép orgánuma van és nagyon szépen beszél!

- Köszönöm. Tehát összetalálkoztam egy debreceni sráccal, akinek több rádiója volt, üzleti alapon működtek, de tönkrementek. Nem szeretett volna teljesen felhagyni a rádiózással. Volt egy száz darabos CD játszója, azt berakta és kábel hálózaton működtette a rádióját. Akkor kérdeztem meg tőle, mi lenne, ha nem kellene állandóan cserélgetnie a CD-ket, hanem számítógép program segítségével működtetné?! Elkezdtem írni neki egy kis adásvezérlőt, két hónap múlva már internetet is rakott a gépbe. Ez most már egyszerűnek tűnik, de ez 1998-ban volt!! Akkor még mindenki modemen keresztül internetezett.

Három hónap alatt felépítettem a weboldalt, élő online kívánságműsort csináltam, programot hozzá. Sajnos a dolog nem tudott üzleti alapon működni, az említett srác csinált egy alapítványt a működtetés érdekében, de aztán kiment külföldre, az alapítványt is megszüntette. Így magamra maradtam a Hobby Rádióval. Viszont már voltak kapcsolataim, tapasztalatom, jobban szóba álltak az emberrel. Támogatót is sikerült szereznem, a TVNet nevű céget, Alapítványt is létrehoztunk, (az itthoni kosztpénzt kellett összeszedni hozzá), hogy lehessen a támogatásokat lepapírozni.

- És most, 2014-ben rendszeresen szól és törzshallgatókkal is bír, akik nagyon is várják az adásokat.

- Szerencsére igen. Bár önkéntesekkel dolgozunk és szinte mi fizetünk azért, hogy működhessünk. Interneten keresztül működünk, így csináljuk és azon keresztül hallgatják is, illetve nézik a web-oldalunkat is- ami természetesen akadálymentesített-, mert hír portálunk is van. Budapesten, Nyíregyházán, Debrecenben, Szombathelyen stb. hallgat-olvas minket mindenki , valamint országszerte így vannak önkéntes „tudósítóink” is akik különböző helyszíneken vannak és mégis egy helyen vagyunk, a virtuális Rádióban.

Többen kérdezik,hogy miért nem pályázunk frekvenciára. Ez már jóval bonyolultabb lenne, a pályázat megírásától kezdve, az adminisztrációs kötelezettségeken át, adott esetben egy olyan antenna telepítéséig, aminek már komoly költségei vannak stb.

Azt tervezzük,hogy digitális csatornát valamilyen módon kiharcoljunk.

Kik dolgoznak Önöknél?

- Találtam jó pár, ugyanilyen bolondériával rendelkező embert mint én. Valamennyien munka, vagy tanulás mellett csináljuk. Van, aki nálunk végezte el a szakmai gyakorlatát, szakmai gyakornoki helyként is elismertek vagyunk az egyetemek előtt.

-   Miről szól és kinek a Hobby Rádió?

-  Főként fogyatékkal élőkkel kapcsolatos híreket szoktunk közölni. A magunk környezetéből jöttek a hírek, természetes, hogy ezeket kiraktuk. Célközönségünk kifejezetten nincs, de a szociálisan érzékeny embereknek próbálunk szólni. Nem azt jelenti, hogy csak a fogyatékkal élőknek, hanem bárkinek, akik érzékenyek erre a témára, hiszen hírek, riportok, interjúk hangzanak el ebből a témakörből. Élőben is közvetítünk különböző eseményekről, például a Vakrepülés Színtársulat rendezvényeiről rendszeresen közvetítünk.

Van egy informatikai műsorunk is, amelyet egyik volt tanítványom, Ócsvári Áron, készít barátaival. Az akadálymentességről szól és nagyon népszerű, talán a leghallgatottabb adásunk.

- A Hobby Rádió népszerűségét nem kis mértékben növelheti, hogy Ön a Neumann Szakközépben programozást, informatikát tanít.

- Igen, a diákok rendszeres hallgatók, mondják is, hogy tudjuk, ez a tanár úr hobbija!

A Neumannról el kell mondani, hogy egy befogadó iskola, ahová nagyon sok látás, hallás, mozgássérült diák jár. Inkluzív iskola, tehát nem csak integrál, hanem úgy foglalkozik a diákokkal, hogy képességüknek megfelelően kapjanak akár alternatív képzést is. Például külön informatika óra van a vak diákoknak. Amikor rajzolnak a látó tanulók, akkor például nem követelik meg,hogy képet szerkesszenek,hanem helyette hang szerkesztéssel foglalkozunk. Sok diák kap így kedvet ahhoz, hogy kipróbálja, hogyan is működik ez a rádió.

Milyen napokon és mikor lehet hallani a Hobby Rádió adását?

- A Hobby Rádió műsora napi 24 órában hallható, ebből ma már napi 12 órában műsorvezetővel hallható a műsorunk, amire büszkék vagyunk, hiszen kizárólag önkéntes formában tudunk napi szinten tartalmat nyújtani a hallgatóknak, valamint portálként üzemelni a hobbyradio.hu web-oldalon.

 A honlapot, a vezérlő programokat mind látássérültek készítik, írják, a designban látó önkéntesek segítik munkánkat. Ebből jött az ötlet, ha már akadálymentes honlapokat készítünk – hiszen elsősorban mi használjuk belső programjainkat -, más civil szervezetek, cégek számára is segítséget nyújtunk informatikai rendszereik, honlapjuk akadálymentesítésének megvalósításában. Így a Net-média Alapítvány keretein belül folyamatosan végezzük szoftverek és honlapok akadálymentesítését.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr486468109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása