Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Mi az Art Brut? Miért művészet?

2015.02.16. 09:59 koordinátor

A képzőművészetnek van egy olyan oldala, amit jól tud használni az orvostudomány, pszichiátriai betegek diagnosztikájában. Azaz a betegségük pontos értelmezésében segítheti az orvost egy-egy rajz, festmény, más alkotás. Ugyanakkor a gyógyításban is fontos szerephez juthat a művészeti tevékenység, ez a művészetterápia. Nem régen írtunk a BAB Galériában megnyílt kiállításról és az Art Brut művészetről. Kíváncsiak lettünk mi a különbség a gyógyítás során létrehozott alkotások és az Art Brut között. Erről és az általa létrehozott Angyalházról beszélgettünk dr.Kassai-Farkas Ákos c. egyetemi docenssel, a Nyírő Gyula Kórház– OPAI osztályvezető főorvosával.

- Az Art Brut nem összekeverendő a terápiás célú művészeti elemek használatával, mert az Art Brut művek művészeti megközelítésből is minősített alkotások. Attól nem lesz valami művészet, hogy egy pszichiátriai beteg csinálja. Attól Art Brut egy mű, hogy egy komplex handicappel, hátránnyal bíró alkotja, aki nem tanult festeni, de amit alkot az művészeti értékkel bír, műalkotás.art_brut1jpg.jpg

Érdemes azon is gondolkodni, vajon Van Goghot lehet-e Art Brut művésznek tekinteni, vagy se. Számtalan magyar művészt is lehetne emlegetni. Az ő esetükben sem merül fel az Art Brut!

- Ezek az Art Brut alkotások egészen különlegesek.

- Azok az emberek, akik ezeket a műveket alkották, soha nem tanultak festeni. Sajátosak a műveik, mert nem kötik őket a megtanult technikák. Attól szokatlanok, hogy nincsenek meg a sémái, amit egy „akadémikus” művésznek meg kell tanulni. Nem tanultak például geometriát, térlátást , színkeverést stb. Azt szokták mondani, hogy az Art Brut művész nem változik, megtalálja a maga stílusát és abban dolgozik. Tulajdonképpen a saját akadémiáját járja végig.

- Az Angyalházban - aminek Ön a megálmodója - viszont némiképp irányítják az itt alkotható embereket. Mi is ez az Angyalház?

- Az Angyalházba lehet pályázni, mintha ösztöndíj lenne, olyan mint egy alkotótábor. Olyan emberek jöhetnek ide – kórházi kötődéstől teljesen függetlenül -, akik valamilyen pszichiátriai betegséggel, pszichoszociális fogyatékkal, más mentális problémával küzdenek.

Be kell hozniuk három műalkotást, amit otthon csináltak és egy bizottság dönt arról, hogy ezek mekkora művészi értékkel bírnak. Ha megütik a mércét, akkor jöhetnek dolgozni. Kap egy alkotó közösséget, jó minőségű technikát, anyagokat és egy művészetterapeutát, aki nem tanítja festeni, de segíti a felmerülő kérdésekben és abban is ha kell, hogy milyen irányban tudna továbbhaladni. Tehát nem irányítjuk, inkább hozzásegítjük az alkotáshoz őket a feltételek biztosításával.

- Most viszont ezeknek a feltételeknek a biztosítása majdnem lehetetlenné vált.

- Igen, mert sajnos arról a helyről,ahol eddig dolgoztunk eljöttünk. Ez a kórháznak volt egy családi háza, amit az Angyalházat működtető Pszichiátria Jövőjéért Alapítvány kibérelt, rendbe hozatott és elkezdett üzemeltetni, működtetni 2010-ben.

Rendszeresen fizettünk, mire múlt év végén legnagyobb meglepetésünkre közölték, hogy egy komolyabb összeggel tartozunk. Számlákkal és bizonylatokkal bizonyítottuk,hogy ez képtelenség, nem a mi tartozásunk, hanem egy korábbi dolog a felmerült 2 millió forint. Nem esett jól, hogy a kórház menedzsmentje tőlünk akarta behajtani korábbi elmaradt kifizetetlen számláját, elegünk lett, kiköltöztünk. A ház most üresen áll.

- Hogyan tovább?

- Jelenleg hetente kétszer itt, az ambulancián működik az Angyalház. Van egy kis műhelyszerűség, de másra nincs tér. Most folyamatosan helyet keresek magunknak, ahol befogadnak minket a magunk művészi rendetlenségében .  

                 

www.angyalhaz.hu

 

Az Angyalház alkotóházat olyan, művészi képességgel rendelkező emberek számára hozták létre, akik lelki betegséggel, mentális problémával és pszichoszociális fogyatékkal küzdenek. Számukra próbálják az életet elviselhetőbbé és élhetőbbé tenni a zene, a festés vagy a rajzolás segítségével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr527179495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása