Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Palota Munkapróba Központ

2015.06.24. 12:38 koordinátor2

2015 őszén megkezdődik a munka a Palota Munkapróba Központban. Újítás és siker a PALOTA-15 Nonprofit Kft. életében ennek a Központnak a megnyitása. Arról, hogy mit is takar az elnevezés, hogy „munkapróba”, milyen munka folyik majd itt a Központban, és mi a céljuk a létesítmény létrehozásával, arról Juhász Márton ügyvezetővel, szociálpolitikussal beszélgettünk.

  • Mivel foglalkozik az Önök cége, a PALOTA-15 Nonprofit Kft.?

Cégünk 100 %-ban a XV. kerületi Önkormányzat tulajdonában áll. Tevékenységeink közé tartoznak kertészeti munkák, faiskola, kertépítés, térkő gyártás, nyomdai szolgáltatások (pl: szórólapkészítés, névjegyek gyártása stb.), termékcsomagolási munkák. Rendelkezünk kötészeti részleggel, varrodával és van egy takarítási részlegünk is. Emellett egyéb kerületi projektek végrehajtása, lebonyolítása is a feladataink közé tartozik. (Nemrég volt egy nagy környezetvédelmi projektünk Újpalotán, ahol a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívtuk fel a figyelmet, egy nagy szemétszedési akció keretében.)

  • Jól tudom, hogy dolgozóik között sok megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő munkavállaló is van?

Dolgozóink 1/3-a megváltozott munkaképességű. Sőt az Önkormányzat komolyan támogat bennünket abban, hogy ne csak az előbb említett megváltozott munkaképességű, vagy fogyatékossággal élő embereket foglalkoztassunk, hanem olyan célcsoportokkal is foglalkozzunk, akik más okból vannak hátrányos helyzetben munkavállalás szempontjából. Ilyen csoportok például a GYES-ről, GYED-ról visszatérő kisgyermekes anyák, 50 éven felüliek, tartósan munkanélküliek, elavult szakmával rendelkezők, vagy szakképzettség nélküliek.
120 fő saját dolgozónk mellett közfoglalkoztatással is foglalkozunk. Büszkék vagyunk rá, hogy nálunk integráltan dolgoznak együtt a megváltozott munkaképességűek, a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók és az épek egyaránt.

  • A dolgozók összetételének sokszínűsége és az évek óta összegyűlt tapasztalat alapján arra gondoltak, hogy elindítják új tevékenységüket, a Munkapróba Központot.
    Mi is ez valójában?

A Munkapróba Központ egy olyan munkahelyként fog működni, ahol a megváltozott munkaképességű emberek 3-8 hónapon keresztül egy munkaszocializáló, fejlesztő szolgáltatásban részesülnek, miközben már egy befogadó nyíltpiaci munkáltató alkalmazásában állnak. Alapvetően a cél az, hogy felkészítsük azokat a munkavállalókat, akik hosszú ideig nem voltak jelen a munkaerő-piacon, arra, hogy visszatérhessenek a munka világába és ehhez minden szükséges tudással rendelkezzenek. Amellett, hogy munkavállalóink hasznos munkát végeznek majd, tisztességes fizetésért, a másik fő cél a munkaszocializáció.  Ez annyit jelent, hogy azok a dolgozók, akik valamilyen okból már régen nem jártak be munkahelyre, most újra megszokják az ezzel járó kötöttségeket: a pontos munkába érkezést, a munkahelyi rendet, a munkaidő teljes kitöltését, a főnök-beosztott viszony bonyodalmait, a munkaközi szünetek pontos betartását, stb.. A Munkapróba Központnak a lényege tehát a betanítás, a felzárkózás elősegítése, egyrészt külsős, másrészt a mi szakembereink segítségével. Maga a munka egyébként könnyű fizikai betanított munka lesz, melynek, egy kifejezetten erre a célra frissen felújított, 150 négyzetméteres ingatlan ad majd helyet Újpalotán, a Hartyán közben.

  • Hány embert tudnak így foglalkoztatni?

70 főt, napi 4 órában és két műszakban. Folyamatosan toborzunk és vesszük fel a kapcsolatot a munkavállalókkal és a munkáltatókkal is, hiszen közös cél kell, hogy legyen a sikeres és hosszú távú integráció! 

  • Mi a tapasztalatuk a munkáltatók hozzáállásáról?

Igyekszünk minél több munkáltatót meggyőzni arról, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozó ugyanolyan jó munkaerő, mint ép társai. Még nagyon sok teendő van ezen a területen, mert a cégek tartanak ettől a munkavállalói csoporttól, sok az előítélet, alapos szemléletváltásra lenne szükség. A munkáltatók sokszor nincsenek felkészülve, nem ismerik az integrációval járó feladatokat, nehézségeket vagy akár előnyöket. Sok esetben hiányzik a szükséges tudás és tapasztalat. Éppen ezért a munkavállalók felkészítése mellett a munkáltatók érzékenyítését is nagyon fontosnak tartjuk. Ez a központ egyszerre tudja akár mindkét célt szolgálni.

  • Kizárólag XV. kerületi lakosokat várnak munkavállalóik közé?

Logikusan elsősorban ebből a kerületből várunk jelentkezőket, de mivel folyamatos lesz a felkészítés, reményeink szerint a környező kerületekből is jönnek majd a megváltozott munkaképességű munkavállalók. Természetesen senkit nem kívánunk kizárni a programból, csak azért, mert másik kerületben lakik, minden dolgozni vágyó megváltozott munkaképességű személyt várunk!

RehabJob

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr737569734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása