Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Dunakeszi Auchan áruházban megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

2013.04.22. 11:54 koordinátor

A RehabJob csapata interjút készített Oroszlán Nórával és Gyányi Máriával, akik az Auchan dunakeszi áruházában megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában közreműködnek. Az interjút az alábbiakban olvashatjátok:

Az Auchan Magyarország Kft. Dunakeszi áruházában nem mindennapi légkör fogadott, mikor interjút készíteni mentem megváltozott munkaképességűek integrációjával kapcsolatban. Pozitívan csalódtam a hipermarketek arctalannak mondott világában, mert itt személyes útbaigazítást kaptam egy-egy ottani alkalmazottól és mosolygó eladókat láttam az áruház sorai között. Az áruház személyzeti vezetőiben is hasonlóan mosolygós és kedves embereket ismertem meg.

Oroszlán Nórával, a Dunakeszi áruház HR-vezetőjével, és Gyányi Máriával, a pénztár szektor vezetőjével készítettünk interjút. Azt mondták, szerintük is családias és befogadó a munkahelyi légkör, mely talán annak is köszönhető, hogy az országos hálózattal működő Auchan áruházai közül itt dolgozik a legtöbb megváltozott munkaképességű kollega és tőlük is indult a kezdeményezés, hogy siketeket alkalmazzanak a kasszáknál. Ehhez persze a humánpolitikai vezetők pozitív hozzáállása illetve a szakértelem elengedhetetlenek voltak.

Hány fő megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak jelenleg?

 

Oroszlán Nóra:

A 480 dolgozóból 23 fő megváltozott munkaképességű és folyamatosan szeretnénk bővíteni ezt a kört. Jelenleg 8 siket és más, a legkülönbözőbb betegségekkel megváltozott munkaképességűvé vált munkatársaink is vannak. Így például daganatos betegségből tünetmentessé vált, vese-átültetésen átesett, cukorbeteg, epilepsziás, látáskárosult kollegánk is van.

 

Milyen előnye és kockázat vannak az ilyen jellegű foglalkoztatásnak?

 

Oroszlán Nóra:

A foglalkoztatásban a legnagyobb kockázat az, különösen az elején, hogy nehogy elveszítsünk egy kollegát azért, mert nehezebben illeszkedik be, mert másnak érzi magát. Ezért is fontos az, hogy minél többen legyenek, mert az egészséges dolgozókra is jó hatással van, ha látják a pozitív példát, azt, hogy egy nem teljesen egészséges, megváltozott munkaképességű ember is képes teljes értékű munkát végezni. Jobb lesz a hangulat, a munkahelyi közösség. Befogadóbbá válnak az emberek.

 

A sokak számára meglepő ötlet, hogy siket dolgozókat foglalkoztassanak az Auchan áruházak kasszáiban, mely Dunakeszi áruházban valósult meg elsőként. Hogyan oldják meg a kommunikációt a vevőkkel a pénztárban?

 

Gyányi Mária:

A közvetlen kapcsolattartást a vevőkkel kis kártyák segítik. A köszönések, a fizetési módokra vonatkozó kérdések stb. Más kommunikációs eszközökkel is kiválóan megértetik magukat, jól olvasnak szájról, továbbá van köztük olyan is, aki jól beszél, csak kicsit jobban oda kell figyelni.

 

Honnan jött az ötlet mindehhez?

 

Oroszlán Nóra:

2010-ben kezdődött ez a projekt. (Kiss Virág volt itt akkor a humánpolitikai vezető, ma a Soroksári Auchanban dolgozik.) Felállítottunk egy kis munkacsoportot, hogy kidolgozzuk, miképpen lehet beintegrálni majd az új kollégákat, hogyan lehet egy siket munkatársat fogadni, megtanítani neki mindent, hogy jól érezze magát, hogy ne legyen elveszett. Mi is féltünk attól, hogy jön egy új kolléga, aki siket és nem fogunk tudni kommunikálni vele, hogy kellemetlenül érzi majd magát és tartottunk attól, nehogy a munkatársak is kinézzék maguk közül. Tudtuk, hogy ez egy nagyon nagy vállalkozás és nem voltak előre kidolgozott rendszereink, ezt közben kellett kifejlesztenünk. Igaz, hogy külföldön már vannak ilyen példák – innen jött az ötletünk is siketek alkalmazására –, de a problémák megoldásait akkor a saját bőrünkön kellett megtapasztalnunk. Szerencsénk volt, mert volt egy pénztáros munkatársunk, akinek siket a fia. Ő lett az első siket kollégánk, az ő segítségével kísérleteztük ki a későbbi munkamódszereket, a táblákat, a feliratokat a kasszában stb. Az is a gyakorlatban derült ki, hogy rendelkezniük kell egy kis kártyával, amit megmutathatnak, „hallássérült vagyok!” amennyiben  egy vásárló megszólítja őket, hogy nem hallják, amit mond és nem tud válaszolni.

 

Mik a vásárlók visszajelzései?

 

Gyányi Mária:

A vásárlók szempontjából is néznünk kellett a dolgokat, ezért is találtuk ki ezt az előbb említett kártyát, nehogy zokon vegyék, hogy nem figyelnek rájuk, ne érezzék emiatt rosszul magukat. A vásárlók kifejezetten pozitívan értékelik azt, hogy siketek dolgozókkal találkoznak. Rettentően sok vásárlói levelet kapunk, amikben arról szólnak, hogy mennyire szimpatikus is számukra ez a dolog. Érdekes, hogy azóta több siket vásárlónk van!

 

Hogyan érzik magukat itt a siket dolgozók?

 

Oroszlán Nóra:

Különösen szeretnek itt dolgozni. Úgy látom, hogy szeretnek együtt lenni, jó, hogy többen vannak és tudnak egymással kommunikálni, van társuk a munkahelyen. Barátságok születnek. Örömünk nap, mint nap, hogy jönnek a fiúk, lányok és jól érzik magukat. Nagyon pozitívak és jókedvűek, mosolygósak, integetnek. Tartják az emberben a lelket és ez jó érzés. Büszkék vagyunk arra,hogy vannak olyan siket kollégák, akik eredményeikben ebben az áruházban a legjobbak között vannak. Van olyan munkatársunk, aki kimagasló eredményeket ér el, vetekszik az egészséges dolgozókkal, holott egyértelműen hátránnyal indul. Büszke vagyok rájuk és a sikereikre.

 

Milyen pozitív tapasztalatuk van a megváltozott munkaképességűek alkalmazásával kapcsolatban?

 

Oroszlán Nóra:

A megváltozott munkaképességű dolgozó sokkal kiegyensúlyozottabb. Nem jellemző rájuk, hogy nagy lenne a munkahelyi fluktuáció. Megbecsülik a munkájukat, igyekszenek betartani a szabályokat, mindig kedvesek, figyelmesek a vásárlókkal, örülnek, hogy itt vannak és dolgozhatnak, ez látszik is rajtuk, mely kisugárzik, hatással van a vevőkre. Sok vásárlónk kifejezetten szereti őket. Van egy olyan megváltozott munkaképességű kolléganőnk, pultban dolgozik, aki olyan kedves, olyan pozitív kisugárzása van, hogy visszajárnak hozzá a vevők. Törzsvásárlói vannak!

 

Számíthatnak a megváltozott munkaképességű dolgozók pozitív diszkriminációra akár a felvételi procedúra, akár a munkájuk során?

Oroszlán Nóra:

Alapvetően semmilyen megkülönböztetést nem teszünk. Nem kreálunk munkahelyeket, hanem megkeressük azt a munkakört, amit a megváltozott munkaképességű dolgozó a betegségétől függetlenül el tud látni, amit az orvosi szakvélemény is megerősít. A „könnyítésre” talán csak egy apró példát tudok. A pénztárban van bizonyos azon kívüli munka, ilyen, hogy össze kell szedni a visszárut, visszatolni a kocsikat stb. Ha valakinek olyan betegsége van, hogy ezek a kisebb, pénztáron kívüli fizikai munkák problémát okoznának, akkor ezekre a feladatokra természetesen nem kérjük meg. Számunkra nagyon fontos, hogy egyenrangúak maradjanak a többiekkel, ezért is nem teszünk megkülönböztetéseket.

 

Ha megváltozott munkaképességűként szeretne valaki az Önök áruházban dolgozni, hogyan tud jelentkezni munkára?

 

Oroszlán Nóra:

Vannak olyan fórumok, ahol hirdetni tudjuk. Nemrégen voltunk például egy fesztiválon, ahol előadást tartottunk az álláskeresőknek, de különböző újságokban, tévében is írtak rólunk. A RehabJob, mint munkaerő-közvetítő, szakmai csapat is igen nagy segítséget jelent számunkra, hiszen egy szakmai szűrést végez, előválogatást és segíti az álláskeresők felkutatását. Megváltozott munkaképességű dolgozóink közül négyet ők küldtek hozzánk.

 

Mit gondol, milyen szakmai hozzáállásra van szükség ahhoz, ha megváltozott munkaképességűeket szeretnének alkalmazni?

 

Oroszlán Nóra:

Sok HR-es kollegát az tart vissza a megváltozott munkaképességű foglalkoztatásától, hogy tulajdonképpen nem is ismeri a körülményeket és fél. Ha egy HR-es eldönti, hogy ez szívügye és akarja csinálni, akkor megtalálja rá a megoldást. Nem problémának kell felfogni. Nagyon bátornak kell lenni és elhivatottnak. A vállalat is erősen támogat bennünket. Nincs lehetetlen. Van egy nagyon szép mondás, amit Kiss Virággal szoktunk emlegetni, ami így szól és jól is ideillik: „Sok minden van, ami lehetetlennek látszik, amíg valaki meg nem kísérli megtenni azt.”

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr235238927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása