Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Milyen egy fogyatékosság-barát munkahely? Eurest Kft.

2013.04.22. 12:24 koordinátor

RehabJob csapata az Eurest Kft-nél járt, és beszélgetett Kaszás Helgával, a cég HR igazgatójával, arról: milyen a munka a megváltozott munkaképességűekkel együtt.

A munkaerő-közvetítés folyamatában a legnagyobb siker,ha munkaadó és munkavállaló eredményesen talál egymásra és mindkét fél megelégedését fejezi ki munkánkkal kapcsolatban.
Megváltozott munkaképességűekkel, fogyatékossággal élőkkel foglalkozva egyik legnagyobb nehézség a munkahelyek felkutatása, mert a cégek még mindig tartózkodva fogadják, hogy fogyatékkal élőket foglalkoztassanak.

Az Eurest Kft. kivétel. A munkahelyi étkeztetés területén piacvezető cég évek óta dolgozik megváltozott munkaképességűekkel. 

Egy cég számára megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatni más feladat, mint egy átlagos munkavállalót. Önök már évek óta komoly tapasztalatokat szereztek ezen a területen.

 

Tavaly, a  húszéves  Eurest Kft.  eddigi működésének  megkoronázása volt, hogy elnyertük a Személyzeti Tanácsadók HR Oscar -díját a Legjobb HR csapat kategóriában.  Pályázatunkban bemutattuk  a megváltozott munkaképességűek sikeres kiválasztását és  beillesztését.   A másik rangos elismerése volt munkánknak, hogy átvehettük az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány által létrehozott Fogyatékosság-barát Munkahely megtisztelő címet.  Ezt a díjat azok a  munkáltatók kapják meg a  többlépcsős  átvizsgálási folyamat végén, akik  vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékos emberek foglalkoztatásával kapcsolatos gyakorlatukat.

 

Mikor kezdtek megváltozott munkaképességű személyekkel dolgozni?

 

2010-ben, amikor több minden változott a jogi szabályozás terén, mi is paradigmaváltásra kényszerültünk. Az elmúlt két évben sok tapasztalatot szereztünk a mindennapok során. Elsősorban  szervi rehabilitáltakat,  pl. cukorbetegeket, chemoterápián átesett társainkat  foglalkoztatjuk.  Jelentős  létszámmal van  hallássérült,  siket-néma  munkatársunk.

 

Hányan dolgoznak Önöknél és milyen munkakörökben?

 

Összesen 1200 alkalmazottunkból 65 fő  a megváltozott munkaképességű. Jó példával jár elől a HR csapatunk is: a HR asszisztensünk maga is megváltozott munkaképességű, látássérült, s részmunkaidőben, 6 órában dolgozik.  A többi munkatárs főképp a konyhán dolgozik, mosogató, takarító, kisegítő munkakörökben.  Örültünk, amikor  sikerült bővítenünk a kört: adminisztrátori, gépkocsivezetői és raktári feladatokat ellátó dolgozónk is van. Célkitűzésünk között szerepel, hogy fokozatosan tovább bővítsük ezt a kört.

 

Adódott valamilyen probléma abból, amikor bejelentették az adott munkahelyi környezetben, hogy megváltozott munkaképességű dolgozó érkezik?

 

Az elején a közvetlen felettesek  részéről volt ellenállás. Érthető az ismeretlentől való  félelmük, hiszen addig még nem dolgoztak megváltozott munkaképességűekkel.  Ekkor eldöntöttük, hogy  érzékenyítő tréningeket szervezünk a számukra a Sotéria Alapítvány bevonásával.   Ez az összejövetel nagy  hatással volt rájuk.  Egy olyan  fórum volt, ahol egyrészről problémáik, félelmeik meghallgatásra találtak, másrészről rengeteg pozitív példát, jó gyakorlatot, inspirációt kaphattak egymástól. Felismerték, hogy nincsen ebben semmi  félelmetes, vagy lehetetlen, kivitelezhetetlen pont.  A programot egy nézőpontváltó gyakorlat zárta, melynek köszönhetően egy csökkent munkaképességű ember életébe képzelték  magukat. Ez a személyes megtapasztalás  nagyot lendített a további foglalkoztatáson.

 

Mit kellett alapvetően megértetni velük?

 

Rávilágítottunk,  hogy mitől más, mitől nehezebb  a munkaerőpiaci  helyzete  egy megváltozott munkaképességű embernek,   s mit jelent számára a  munkalehetőség, az, hogy egy csapat értékes és hasznos tagja lehet.  A vezetők rájöttek, hogy a megváltozott munkaképességűek személyében  motivált és elkötelezett  munkaerőre találtak. Felismerték, hogy mindenkinek vannak   erősségei, s vannak olyan feladatok, amiket  állapotából kifolyólag nem tud ellátni.  Ez óhatatlanul magával hozza a munkaköri feladatok átgondolását, másként való felosztását.  Az  ő esetükben megfordul a felvételi folyamat:  a gombhoz keressük a kabátot.  Sok múlik a közvetlen feletteseken, az ő példamutatásuk meghatározó.

 

És a munkatársak?

 

Javult az összetartás, az egymásra figyelés.  Rájöttek, jó  az MMK  kollegákkal dolgozni, hibátlanul  el tudják látni  a rájuk bízott feladatokat.

 

A munkaerő kiválasztása során jobban oda kell figyelni?

 

Természetesen! A megváltozott munkaképességűekkel kapcsolatos kérdésekben szakember segíti a munkánkat. A konyhai munka  nehéz fizikai munka,  emelni kell, sok az álló munka és a van hőterhelés is.  Ezért alaposabb az alkalmassági kivizsgálás is a foglalkozás-egészségügyi  orvos részéről.  A többkörös kiválasztás során rákérdeznünk egyéb  szempontokra is, pl. akadálymentesítés, közlekedési lehetőség. 

 

A kétségtelenül bekalkulálható közvetlen anyagi érdekeken túl miért vállalják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását?

 

Kezdetben mi is nagyon féltünk, jóformán semmiféle  ismeretünk nem volt.  A  mindennapokban saját bőrünkön tanultuk meg, mit csináltunk jól és mit rontottunk el.  Nem szépítem,  egyértelműen plusz munkát és odafigyelést jelent a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, a jogszabályi környezetnek való folyamatos megfelelés.  

Szerencsére ügyvezető igazgatónk, Nyerges János úr eltökélt az ügyben, s maga állt a projekt mögé. Az ő támogatása, bíztatása és finom nyomása szükségszerű volt – mint említettem, a minta ugyanis végigmegy a szervezeten!

Nem mehetünk el az  anyagi  hozadéka  mellett sem,  mégis azt kívánom hangsúlyozni, hogy az igazi haszon a  szemléletváltozás. Az, hogy a  csapat toleránsabb lett a  különbözőség iránt.  Cégünk alapértéke közé tartozik a sokszínűség, a tolerancia. Nem csupán elfogadjuk, de értékeljük is a sokszínűséget.  Mindenki másképp gondolkodik,  más tapasztalata van, másképp old meg egy feladatot és ez  jó. 

 

Merre tovább ezen a területen?

 

Tűkön ülünk  - beadtunk egy  TÁMOP pályázatot, melyet a  Brand Alapítvánnyal közösen  dolgoztunk ki. Ennek célja a  megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetőségeinek bővítése, HR folyamataink  fejlesztése.   Nagyon bízom a pozitív elbírálásban.  B tervünk is van, így mindenképpen folytatjuk a változásmenedzsmentet az MMK dolgozók foglalkoztatását illetően.

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr515238972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása