Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Az alvajárás

2015.10.06. 10:19 koordinátor2

Közhelyszámba menő ábrázolások szerint az alvajáró többnyire holdtölte éjszakáján mászkál a háztetőn előrenyújtott kezekkel és persze pizsamában, vagy hálóingben van. A tudomány erről a misztikus dologról is lerántja a leplet, miszerint az alvajárás nem más, mint egy "egyszerű" alvászavar. A neve somnambulismus.

alvajaro.jpg

 

Az alvajáró nem álmában kezd el járkálni, hanem épp ellenkezőleg, többnyire az alvási ciklus elején, a lassú hullámú, mély alvás alatt kel fel és végez olyan tevékenységeket, melyeket általában ébrenléti állapotban szokott.

Felöltözik, fogat mos, kimegy a konyhába enni, beszélget vagy telefonál, esetleg szexuális életet él, de még útnak is indul, kimegy az ajtón, akár kocsiba ül és leírtak olyan esetet is, amikor vezetett több kilométeren át. A szakirodalom több erőszakos bűncselekményről beszámol, amikor az alvajáró még gyilkolni is képes volt.

Az esetek többségében azonban az alvajárás ártalmatlan, a páciens szépen visszamegy az ágyába és ébredés nélkül alszik tovább, de előfordul az is, hogy máshol fekszik le és ott alszik tovább. Ebben a különleges tudatállapotban - ami pár másodperctől akár fél óráig is eltarthat - az illető szeme nyitva van, de tekintete merev, üres.

A járása lassúbb, nekimegy a bútoroknak, felborít dolgokat. A hiedelem szerint nagy bajt okoz, aki a holdkórost felébreszti. Való igaz, a szakorvosok által is többszörösen bizonyított, hogy nem szabad az alvajárót felébreszteni, mert az sokkot okoz, hanem vissza kell vezetni az ágyába, lefektetni. Nem árt a biztonságra törekvés sem, azaz, ha hozzátartozónk rendszeres alvajáró, el kell az útból távolítani a törékeny dolgokat, akadályokat, a sérülést okozható tárgyakat és bezárni az ajtókat, ablakokat.

A lakosság tíz százalékának életében előfordult az alvajárás. Gyerekeknél, kamaszoknál sokkal gyakoribb, de felnőtt korukra többnyire kinövik. Az igazi ok magyarázatával még adós az orvostudomány, ám gyerekeknél kiváltó ok lehet egy lázas betegség, szorongás valami miatt és felnőtteknél is a stressz, valamilyen pszichés terhelés, állapot, de az alkohol, gyógyszer vagy drog is rásegíthet a valószínűleg genetikailag hordozott alvászavarra.

Amennyiben gyakran fordul elő az alvajárás - az érintett nem szokott emlékezni éjszakai járkálására -, mindenképpen szakemberhez kell fordulni, hogy felkutathassák annak kiváltó okát, vagy okait.

RehabJob

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr867897128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása