Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Mindenkinek van helye a munkaerőpiacon? Igen!

2013.04.22. 15:53 koordinátor

A társadalmi kirekesztés leginkább az értelmi fogyatékossággal élők csoportját sújtjaAki közelebbről ismer akár egy ilyen fogyatékkal élő személyt is, már is felötlik benne a kérdés: ,,De hát, miért? Mi ennek az oka?” Talán legfőképpen a velük kapcsolatos tapasztalat és élmények hiányára vezethető ez vissza, de ennél azért összetettebb ez a társadalmi probléma. Cikkünkben bemutatunk egy olyan civil szervezetet, mely számukra nyújt szolgáltatásokat, és ennek révén már több mint 20 éves kemény munkával sikerült a hétköznapokban láthatóbbá tenni ügyfeleiket a társadalom és a munkáltatók számára. A sikerekhez vezető út folyamatos fejlődést követel egy szervezettől, így a Salva Vita Alapítvány is a megújulásra és a szakmai színvonalra helyezi a hangsúlyt tevékenysége során. Munkatársai több nemzetközi kutatásban is közreműködtek, széles partneri hálózatot építettek ki és közhasznú civil szervezetként pályázati forrásból tudják fönntartani szolgáltatásaikat, melyek működése a pályázati lehetőségek beszűkülése miatt sokszor veszélybe került már.

Jásper Évával beszélgettünk, aki szociális munkás és szociálpolitikus és az Alapítvány szakmai vezetője.

- Miért épp az értelmi fogyatékosok a kiemelt célcsoportja tevékenységüknek?

- Mindig is alapvetően fontosnak tartottuk, hogy autizmussal élőket és értelmi sérült embereket lássunk el, mert ők azok, akiknek a legtöbb támogatás kell ahhoz, hogy el tudjanak helyezkedni. Az ő munkába állításuk nem egy szokványos munkaerő-közvetítés! Speciális módszertanra és személyre szabott szolgáltatásokra van szükség ahhoz, hogy az ő nyílt munkaerő-piaci munkavállalásukat segíteni tudjuk.

 

- Mesélne a módszertanukról?!

- Az USA-ból indult ki és a Salva Vita adaptálta Magyarországra.  Támogatott Foglalkoztatásnak (TF) hívják a módszertant. Alapítványunk már 1996 óta dolgozik ezzel és igen sok értelmi sérült és autizmussal élő embert helyeztünk el ennek a módszertannak a segítségével. Tevékenységünk ezen részére kapunk pályázati finanszírozást, tehát a TF szolgáltatás ingyenes a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is.

- Miben áll a módszertan lényege?

-Tulajdonképpen ez leegyszerűsítve egy igen széleskörű felmérést jelent, ami a munkavállaló alapos megismerésével kezdődik és a munkába állását követő egy-két évvel fejeződik be, miközben a munkáltatóval igen szoros és folyamatos az együttműködés.

A munkába állást megelőzően természetesen felmérjük, hogy a dolgozni akaró ügyfelünk alkalmas-e egyáltalán a nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre. Mivel értelmi sérült emberekről van szó, legtöbb esetben beszélünk a szülőkkel is, majd szervezünk egy próba napot  a munkahelyen, tehát egy igen alapos előkészítő munka zajlik. Ez a felmérés határozza meg, hogy miképpen kell őket felkészíteni a munkába állásra, mi az, amit ajánlhatunk neki, milyen problémákra kell felkészülni stb. Van, akit arra kell bátorítani, hogy ki merjen lépni a nyílt munkaerőpiacra, van, akinek tágítani kell az érdeklődési körét, mert nem tudja milyen munkát végezne szívesen, mert még semmit nem próbált ki. Ezért elvisszük őket különböző munkahelyekre, amit ki is próbálhatnak. A munkába állást követő egy-két hétben egy tanácsadó megy velük, aki részben a beilleszkedést, részben a betanításukat is segíti és a munkáltatókat is felkészíti.

Az autizmussal élőkre fókuszáló speciális módszertan 2011-ben született meg, amit az Autizmus Alapítvánnyal közösen dolgoztunk ki. Sajnos erre a szolgáltatásunkra nincsenek pályázati pénzeink, ezért csak várólistára tudjuk venni a jelentkező embereket.

-Ezt a módszertant a megváltozott munkaképességű, vagy más fogyatékkal élő munkát keresők esetében is tudják alkalmazni?

-Természetesen, de ebben az esetben a munkavállaló felkészítése kicsit más, viszont a munkáltatóval való együttműködés továbbra is fontos eleme a módszertannak. A munkáltatónál is van egy átvilágítás, hogy milyen munkakörre vesznek fel dolgozókat, mennyire befogadóak, mennyire kell érzékenyíteni őket stb. Sok lépcsője van annak, hogy sikeres legyen az integráció és ehhez mindkét fél, a munkáltatók és a munkavállalók sikeres felkészítése is kell. Egyik a másik nélkül nem működik!

-Az Önök Alapítványa nagy hangsúlyt fektet a munkáltatók felkutatására, azok érzékenyítésére, tréningeket is tartanak. Hogyan tudják elérni, hogy folyamatos, jó és főképp naprakész kapcsolatuk legyen a potenciális munkaadókkal?

-Az elmúlt tíz évben már igen jó kapcsolataink alakultak ki a HR-es kollegákkal, ami rendkívül fontos az adatbázisunk szempontjából is. A Salva Vita Alapítvány hozta létre a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma Egyesületet, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának fontosságára. Ebben az Egyesületben igen neves cégek vannak. Munkáltatói reggeliket szoktunk szervezni átlagban negyedévente, ahol a cégek döntéshozói megoszthatják tapasztalataikat. A Salva Vita Alapítvány nevéhez fűződik a „Fogyatékosságbarát Munkahely Díj”is, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adományoz azoknak a cégeknek, amelyek vállalják, hogy lépéseket tesznek a fogyatékos emberek foglalkoztatásának elősegítése terén.  Az elismerésnek mára komoly jelentősége van, sok céghez eljut, évről évre nő a pályázók száma

- Mit tart az Alapítvány munkájában a legfontosabbnak?

- Minden egyes munkavállalóval külön, egyénre szabottan foglalkozunk, és már jól ismerjük a képességeit, az egyéniségét, amikor a számára megfelelő munkát ajánlunk. Segítünk az elhelyezkedésében az interjún való megjelenéstől kezdve a beilleszkedésig. Szakemberek támogatnak bennünket a különböző fogyatékkal élők felkészítésében. Legnagyobb sikerünk, amikor tudjuk, hogy az általunk elhelyezett ember új lehetőséget kap az élettől, más minőségű életet élhet és erre büszkék is vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr675241499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása