Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Munkavállalás mentorral! Miért is hasznos ez?

2013.04.22. 12:15 koordinátor

A RehabJob életében és működésében kiemelt szerepük van partnereinknek. Jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több, a hozzánk forduló megváltozott munkaképességű embernek munkát találjunk. A Pszichológiai és Pedagógiai Közhasznú Alapítvány egyike azoknak a szervezeteknek, akikkel évek óta együttműködünk. Sipeki Irén az Alapítvány vezetője (ő gyógypedagógusi és pszichológus végzettséggel rendelkezik) azt mondja, ők olyan „humánszolgáltatást” nyújtanak, ami a Rehabjob számára háttér a munkaerő közvetítéshez.

Mit is jelent ez a „humánszolgáltatás”?

A 2004-ben létrejött alapítvány fő célkitűzése a halmozottan hátrányos helyzetűek reintegrációja a munkaerő piacra. Ide tartoznak a megváltozott munkaképességűek is. A feladat, hogy munkát találjanak nekik kettős, hiszen a munkavállalót és munkaadót egyaránt fel kell készíteni a talán szokatlan körülményekre. Az Alapítvány pedig a híd szerepét tölti be, hogy mindkét fél jogos igényét kielégíthessék.

A munkavállalókat mentorok segítik. Mivel minden ember más, ami a korukat, végzettségüket és sajnos betegségüket, vagy fogyatékosságukat is illeti, ezért egyénre kiszabott szolgáltatást nyújtanak „Nagyon nehéz, nagy bátorság kell esetleg több éves kiesés után visszatérni egy teljesen megváltozott munkaerő piacra” – mondja  Sipeki Irén. A mentorok a kulcsképességek fejlesztésében, a konfliktus kezelésben, stressz kezelésben, probléma megoldó gondolkodás, motiváció fejlesztésében nyújtanak támogatást.

Elsődleges cél, hogy megteremtsük azt a motivációs alapot, hogy a munkavállaló akarjon dolgozni. Nagyon sok kutatás van a témakörben, ami mind azt igazolja, hogy jobb szociális és egészségügyi helyzetbe kerülnek azok a munkavállalók, akiknek sikerül a megfelelő munkára rátalálniuk. A munkaviszony egy olyan pluszt is ad, hogy nem érzi magát az ember feleslegesnek, szociálisan elfogadott módon realizálhatja szükségleteit. Mindenkinek fontos, hogy elfogadják, hogy tartozhasson valakihez.”- szögezi le Sipeki Irén.

Optimális esetben egy helyzetfeltáró interjút készítenek, ahol az erősségeket, gyengeségeket feltárják, ami jellemző a munkát kereső személyre. Elképzelhető, hogy az első lépés nem az elhelyezkedés, hanem átképzés, továbbképzés, vagy tanácsadás. Az Alapítvány vezetője azt mondja, hogy ezen a területen van nagy szükség az állami szerepvállalásra, hiszen az átképzések jelentős részét nem képesek megfinanszírozni a hátrányos helyzetbe került munkavállalók. A mentorok nem csupán aktívan keresik az álláslehetőségeket, ha már van, a beilleszkedést is nyomon követik, segítik.

Azon munkavállalók felkutatása, akik hajlandók megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztatni nem könnyű feladat. Ahogy a munkavállaló az előtte álló beilleszkedési problémától, a munka ellátásának nehézségeitől fél, úgy a munkaadó az ismeretlentől tart, félti cége érdekeit. A munkáltatókat épp arról kell meggyőzni, hogy megváltozott munkaképességűt foglalkoztatni nem jótékonykodás, a jogos gazdasági érdekek feladása, hanem egy plusz lehetőség.

A cégeknek ez a lehetőség nem csak gazdasági értelemben, a különböző megtakarítások szintjén jelenthet előnyt. A megváltozott munkaképességű dolgozóval – jó kiválasztás esetén – egyfelől megnyernek egy rendkívül lojális, nagyon elkötelezett személyt, aki hatékony munkaerő, profitot termel és igen elkötelezett, másfelől a cég a társadalmi felelősségvállalásban is komoly szerepet vállalhat, példát mutathat” – magyarázza Sipeki Irén.

A munkáltatóknak ügynevezett érzékenyítő tréningeket tartanak, elmagyarázzák mire kell figyelniük, ha megváltozott munkaképességűt foglalkoztatnak. Vezető függő, hogy vállalják-e egy olyan csoport foglalkoztatását, akik egy kicsit több odafigyelést igényelnek. A legsikeresebb a tevékenység akkor, ha sikerül összeegyeztetni azt, amit a munkáltató a munkaköri leírásában leír és megtalálni az olyan megváltozott munkaképességű dolgozót, akinek a betegsége, fogyatékossága távolról sem jelent akadályt az adott munkakör elvégzéséhez. Tanácsot adnak ahhoz is, hogy milyen munkakör átalakítással tudnának megváltozott munkaképességű személt foglalkoztatni. Sipeki Irén szerint annak ellenére, hogy a gazdasági környezet korántsem kedvező, nagyon fontos, hogy minden hátrányos helyzetű csoport tudjon dolgozni, aki erre képes és megtalálják azt a munkát, ahol igenis hasznos lehet.

A hozzájuk fordulók 60%-át sikerült elhelyezniük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr275238953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása