Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

,,Az art brut haza mesterei" kiállítás nyílt Budapesten

2015.01.21. 11:13 koordinátor

art_brut.jpg

Art Brut kiállítás

„Az art brut hazai mesterei” címmel nyílt kiállítás január 19-én a budapesti Art Brut Galériában az Üllői út 60-62-ben. A kiállításon az elmúlt évek legjelentősebb art brut alkotók 86 művét mutatták be. Az ország egész területéről érkeztek képek, melyet Gaál József festőművész, Köllő Miklós szobrászművész és Beke László művészettörténész néztek át, így került a zsűrizés után a 46 alkotó műve a kiállításra. Pszichésen érintettek a legjellemzőbb csoportja az art brut művészetnek. A jelen kiállítás lényege pedig az volt, hogy ne az egyes intézetek, műhelyek nevében kerüljenek kiállításra a képek, hanem az egyének mutathassák meg magukat.

A kiállítást Gaál József nyitotta meg, majd beszélgetést folytattak Beke László vezetésével az alkotókkal.

A kiállítás március 14-ig tekinthető meg.

www.artbrut.hu

Facebook oldala

 

Mi is az az art brut?

Az art brut (art brü) fogalmát először a francia Jean Dubuffet (1901-1985)használta és az ő tevékenysége nyomán került a köztudatba először Európában, később Amerikában is.

A nyers, durva, agresszív hatású művészetet jelenti, ide sorolják a pszichésen értinettek képeit is. Vannak olyan művészettörténészek, akik a naiv festők, a primitív népek, a börtönlakók alkotásait is ide sorolják, de még a gyerekek képeit is. Ez nem egy meghatározott, egységes művészeti stílus, hanem igen sokféle mind kifejezésben és formailag is.

Az art brut a perifériára, a marginális helyzetbe, a kirekesztettségbe, az elzártságba szorultak művészete - írja dr.Kassai-Farkas Ákos, c.egyetemi docens, a Nyírő Gyula kórház  osztályvezető főorvosa készülő könyvében és idézi Sulyok Miklóst, aki így definiálta a valóságban „törzsi művészetre” emlékeztető erényeket megcsillantó „primitív” művészetet. „Az art brut a csak lelki szükségből alkotó, autodidakta, lelki problémákkal küzdő, a csend közegében, nem a nyilvánosság számára, névtelenül dolgozó ember művészete“ (Sulyok 2001)

A pszichiátria már régóta használja terápiás eszközként a képzőművészetet, de az art brut művészet más. Ahogy dr. Kassai-Farkas írja, „Az art brut és a műveszetterápia között lényeges különbség, hogy az előbbiben a segítők mindenben “csak” támogatták az alkotókat addig a másodikban a terápiás hatásokra koncentrálnak a terapeuták és jó esetben a pozitív változásokat tekintjük eredménynek. Itt tehát inkább irányított alkotásokról van szó.

Az első art brut gyűjteményt Dubuffet hozta létre, 1974-ben alapítványt is hozott létre, ennek megőrzésére. A ma már több mint ezer művet tartalmazó gyűjteményt a svájci Lausanne-ban tekinthetik meg a látogatók.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr217094175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása