Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Nemzetközi-e a jelnyelv?

2013.06.20. 14:03 koordinátor

A jelnyelv  a vizuális kifejezésmód, kódrendszer legfejlettebb formája. Legnagyobb számban a siket  emberek használják és ugyanolyan nyelvnek számít mint bármilyen más beszélt nyelv, az angol, a kínai vagy az orosz stb. Hasonló nyelvi  törvényszerűségek, szabályok (hangtan, alaktan,mondattan, szókincs alakulása stb.) határozzák meg használatát is. Hazánkban 2009 óta egy törvény nyomán hivatalos nyelvnek számít.(A magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvény)

jelnyelv.jpg

Forrás: Kossuthwebradio.blogspot.hu

Sokan azt gondolnák, hogy a jelnyelv nemzetközi, holott erről szó sincs. Minden egyes országban más és más nyelvet beszélnek a siketek. Mi több a jelnyelvek nyelvcsaládokba csoportosíthatóak és adott országon belül még  jelnyelvi  nyelvjárások is vannak!

 Létezik ugyan egy mesterségesen kialakított jelnyelv, a Gestuno is, de ennek éppúgy nem sikerült teret nyernie, mint a beszélt – és szintén mesterségesen kialakított – eszperantónak.

A jelnyelv egy nagyon izgalmas dolog nem véletlenül  lett tudományos kutatások tárgya szerte a világon. Azt, hogy a jelnyelv ugyanolyan nyelv mint bármelyik másik természetes emberi nyelv, először az USA-ban bizonyította kutatásai nyomán egy William J.Stokoe nevű nyelvész 1960-ban. Hazánkban is több egyetemen kutatják a jelnyelvet, először a Pécsi Tudományegyetemen és az ELTE-n indultak kutatások. Ma már több egyetemen speciális kurzusokat is hallgathatnak a témában az egyetemisták.

A jelnyelv lényege, hogy használata során egy fogalomra, kifejezésre, vagy egy egész beszélt-nyelvi mondatra egy globális jelet használ a jelelő. A jel lehet képes, vagy lehet absztrakt(elvont). Képes,  azaz ikonikus akkor, amikor a jel sok vonásában arra utal,hogy az adott tárgynak, fogalomnak, dolognak milyenek a külső, vagy belső tulajdonságai. Absztrakt, vagyis arbitratikus akkor, amikor látszólag nincs semmi összefüggés a jel és jelentés között.

A siket közösségeknek világszerte megvan a maga ujj  ábécéje. Kézfejjel és az ujjakkal kifejezett (1jel megfelel 1 hangnak)hangok sorozatából rakják össze a szavakat. Ez a daktil és segítségével  gyakorlatilag mindent pontosan ki lehet fejezni.  Természetesen ez a jelkészlet  a világ nyelveiként  más és más. Létezik még egy másik kifejezésmód, a fonomimika, amikor ennek használói arc és kézmozgással  fejezik ki mondanivalójukat. Ez persze természetesen messze nem olyan egyértelmű, mint a daktil.

A jelnyelvben is mint bármilyen más nyelvben jelen van az argo, a szleng,  a saját közösség egyéni jelei és ugyanúgy fejlődik és él,mint a beszélt nyelvek bármelyike.

Az emberiség történetében mindig is jelen volt a mondanivaló, az érzések, gondolatok kifejezése a  kezek, az ujjak, a kar segítségével. Sok mindenre használták  a kommunikációnak ezt a módját a művészetektől kezdve a hadászati akciókban használt titkos jelekig.

A napjainkban már teljesen elfogadott és kifinomultan használt jelnyelvet a mai kor embere világszerte már nem csak a siket emberek kommunikációjának megkönnyítésére használja. 

A Wikipédia megfogalmazása szerint hallóknak is célszerű lenne bármely súlyosabb beszédbeli akadályozottság,dadogás vagy agyérkatasztrófa, diszlexia esetén egy kis jelnyelvet tanulni, mert a bal oldali beszédközpont (Wernicke és Brocka beszédmezők) új idegimpulzusokat kapnak a mozgásközpontok, a mozgási memória felől.(Dunkel)


Ha mélyebben érdeklődnél a jelnyelv iránt, vagy tolmácsot igényelnél, esetleg a hallássérültek jogai érdekelnek, a SINOSZ holnapján tájékoztatást kaphatsz erről!

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr515370646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása