Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

,,..Nekünk fontos, a cégkultúránk része, hogy teljes értékű életet élhessen az az ember is, aki nem teljesen egészséges."

2013.06.25. 13:22 koordinátor

Kedves Olvasóink!

Egy olyan munkáltatónál jártunk, aki nemcsak környezetbarát nyomdai eljárásokban jár élen, hanem a társadalmi felelősségvállalás más területén is: megváltozott munkaképességűeket alkalmaz több éve.

A Folprint Zöldnyomda Kft. alapelve, hogy környezettudatosan működjön, környezetbarát anyagokat és technológiákat alkalmazva. Ugyanilyen fontos az is számukra, hogy a társadalmi szerepvállalás részeként megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztassanak. Dr. Szabó Tímea a cég ügyvezető igazgatója azt mondja, természetesen a gazdasági előnyöket is számba veszik akkor, amikor az előírt létszámban megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő munkatársat alkalmaznak.

 A rehabilitációs hozzájárulás (964500.-Ft/kvótából hiányzó fő/év) befizetése alóli mentességen kívül további adókedvezményeket is igénybe tudnak venni alkalmazásukkal.

folprint.png

          Forrás: Folprint Zöldnyomda Kft.

- Milyen munkakörökben dolgoznak és hány fő megváltozott munkaképességű munkatársuk van?

 

-Ketten dolgoznak nálunk, akik megváltozott munkaképességűek. Egyikük – fiatal középkorú férfi kollégánk– szívproblémái miatt lett leszázalékolva. Ő a bélyegzős üzletágban késztermékek összeszerelésével foglalkozik. Ez a munka elsőre monotonnak tűnhet, de mivel szerteágazóak a feladatok, ezért egyáltalán nem az, hiszen a helyesírás ellenőrzésére és a pontosság betartására is figyelni kell. Másik kollégánk betanított kötészeti munkakörben dolgozik. Volt egy harmadik megváltozott munkaképességű kollégánk is, aki hallássérült, ő az alapanyag raktárban dolgozott. Sajnos a megváltozott munkaképessége miatt nem kaphatott gyalogkíséretű targonca vezetéséhez szükséges orvosi alkalmassági engedélyt, és ez a belső átszervezések miatt elengedhetetlenné vált a munkakör további betöltéséhez.

-Volt már olyan tapasztalatuk megváltozott munkaképességű alkalmazásával, ami tanulságul szolgált a későbbiekben?

- Ügyfélszolgálatunkra alkalmaztunk egy olyan dolgozót, aki mozgásában, bizonyos mértékben korlátozott volt egy fiatalkori műtét miatt. Lehet, hogy a betegségével volt összefüggésben az a probléma, ami később kiderült a munkája során. Egyes részmunkákat remekül ellátott, de többfelé már nehezen tudott figyelni és ez akkor derült ki és okozott gondokat, amikor az ügyfelek „megérkeztek”, és ő „éppen benne volt egy másik munkafolyamatban”. Sajnos ezt nem megoldandó feladatként kezelte, hanem egy problémaként. Valószínűleg mi is rosszul ítéltük meg, hogy alkalmas lesz-e számára az adott feladat.

- Milyen szempontokat kell figyelembe venni az egyes munkaköröknél, amikor megváltozott munkaképességű dolgozó felvételében gondolkodnak?

- A termelésben teljesítményelvárás van, de ezt nyilvánvalóan lejjebb kell adni, ha ilyen munkatársról van szó és mérlegelnünk kell, mit várhatunk el.  Ezt nehezíti az is, hogy ebben nincs tapasztalatunk, mert más és más egészségügyi probléma, más és más elvárást tesz lehetővé. A kötészeten például azt is figyelembe kell venni, hogy emelhet-e nagyobb súlyokat a kolléga, vagy tilos neki stb.

- Említette, hogy azon felül, hogy gazdaságilag is előnyös a megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő dolgozó alkalmazása, van egyéb előnye is ennek?!

- Igen, és nekünk fontos, a cégkultúránk része, hogy teljes értékű életet élhessen az az ember is, aki nem teljesen egészséges. A közösségnek is jó, hogy rehabilitált munkatársuk van, mert a tolerancia, az elfogadás irányába fejleszti a közösséget. Úgy dolgoznak, hogy segítsék azt a kollégát, akinek valamiért nehezebb egy munkát elvégezni.

- Melyek azok a dolgok, amik nehézséget okoznak, ha megváltozott munkaképességűt akarnak alkalmazni?

- Az elején mindig el kell gondolkodni, melyek azok a kompromisszumok, amiket meg kell, vagy lehet kötni egy-egy dolgozó és munkakör esetében. Ezt szerencsére eddig általában sikerült jól megoldani. Kicsit komolyabb fejtörést okoznak viszont a bérkorlátozások, amik megkötik az ember kezét egy rehabilitált kolléga alkalmazása esetén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr395377321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása