Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Holdvilág Kamaraszínház-akadálymentesített élmények

2016.08.02. 13:04 koordinátor2

A Holdvilág Kamaraszínház „őse”, a még 1986-ban alapított Hold Színház Alapítvány volt. A fiatal művészek által létrehozott színház színes múltra tekinthet vissza. Mára közismert és népszerű színház lett, jelenleg a budapesti 13.kerületi József Attila Művelődési Házban játszanak . Ráadásul olyan különlegességgel is szolgálnak, mint az akadálymentesített előadások. Erről kérdeztük a színház művészeti vezetőjét, Koltai Judit színészt.

Hogyan és mikor szükoltai-judit-foto_2014.jpegletett az ötlet, hogy bizonyos előadásaikat akadálymentessé tegyenek?

Évekkel ezelőtt kezdődött, még a XVI. kerületben. Abból indultunk ki, hogy a művelődés mindenkinek alanyi jogon jár, csak nem mindenki tud élni ezzel a jogával. Mivel a színház része a műveltségnek, s ugyanakkor nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy eljusson színházba, fejünkbe vettük, hogy a magunk módján segítünk. Felvesszük a kapcsolatot azokkal az intézményekkel ahol mozgás- vagy értelmi sérültek tanulnak. Ilyen volt például a Pető Intézet, vagy a zuglói Benedek Elek Általános Iskola, vagy a XVI. kerületben működő ÉNO (Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona). Színházunk fizikailag akadálymentesített volt, így nem okozott gondot a bejutás. Mesejátékainkat pedig minden néző élvezhette. 

2012-ben költöztünk az Angyalföldi József Attila Művelődési Központba, ahol - legnagyobb örömünkre - eleve akadálymentesített környezet várt bennünket.

Az elmúlt évben merült fel az akadálymentesítés kiterjesztése, hogy a hallás- és látássérülteknek is maradandó élményben lehessen részük. Kiderült, hogy ennek viszont már komoly anyagi vonzata van.

Kapóra jött az Auchan Ifjúsági Alapítványának pályázata, melyet szerencsére elnyertünk, s megkezdődhetett az előadások előkészítése az akadálymentesítésre. Felkerestük a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét, valamint a Vakok és Gyengén látók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületét szakmai útmutatásért.

Melyek ezek az előadások? Milyen plusz feladatot, költséget jelent ez a Holdvilág számára?

A közösen kiválasztott 4 zenés mesejáték, Csukás István : ÁGACSKA, Grimm : HAMUPIPŐKE, Buda Ferenc : MÁTYÁS KIRÁLY ÉS A CINKOTAI KÁNTOR, Benedek Elek : SZÉLIKE KIRÁLYKISASSZONY.

Ezekből az ÁGACSKA című előadást már bemutattuk, s többször játszottuk az akadálymentesített változatát. Legutóbb július 9-én a SINOSZ nyári táborának záró programjaként. A további 3 előadás pedig előkészítés alatt van.

Hogy milyen módon zajlik az előadások előkészítése? Mind a jelnyelvi tolmács, mind az audionarrátor megkapja az előadások példányát, s a DVD-felvételét, s ennek alapján ők elkészítik a saját példányaikat. Az audionarrátor egy elő narrációval is készül, amit feltölt a netre, így a leendő látogatók előre megismerkedhetnek a darabbal, s annak szereplőivel, sőt látványvilágával is. Előadás előtt ún. érzékenyítés zajlik, melynek lényege, hogy a látássérültek 1 órával előbb érkeznek a színházba, s így módjuk van a színpadon is találkozni a szereplőkkel, de a díszlettel, jelmezekkel, kellékekkel is. Minden információt  megkapnak előre, amit előadás alatt nincs módjuk megismerni. Az előadás ideje alatt pedig az audionarrátor egy speciális fülkéből végig narrálja számukra az előadást tolmácskészülékeken keresztül. Egyébként az előadásokat külön lepróbáljuk az audionarrátorral és a jelnyelvi tolmáccsal is. A fentiekből kiderülhet, hogy ezek plusz költséget jelentenek, mint ahogy az is, ha az előadást „kivisszük” a színházból.

Bármilyen fogyatékkal élő, s 1 kísérője jelentős kedvezménnyel vásárolhat jegyet nálunk.

Magyarországon talán egyedülálló, hogy a fogyatékossággal élők szinte minden rétegének elérhetővé teszik azt, hogy színházi előadás élményében részesülhessenek…

Igen, ahogy a fentiekből is kiderül, gyakorlatilag minden fogyatékkal élő nézőt szeretettel látunk. Az integrált előadások mellett tesszük le a voksunkat, hiszen a társadalomban is integráltan élünk. Így előadásainkat egy időben láthatják a fogyatékkal élők és az egészségesek is.

Az AJAMK hogyan segíti Önöket ebben?

Köszönjük az AJAMK-nak, hogy projektünk mellé állt, s biztosítja az audionarráció hátterét, ideértve a tolmácsfülkét, s a készülékeket, melyeket az előadások előtt ki-ki beállíthat saját magának.

Szeretnének több előadást is akadálymentesíteni?

Mindenekelőtt a fenti 4 előadást szeretnénk akadálymentesíteni. Azonban nincs akadálya, hogy a már elkészült előadást többször is előadjuk. Akár meghívás alapján is, akár úgy is, hogy több előadást iktatunk be egy-egy  mesejátékból „itthon”. A későbbiekben szívesen akadálymentesítjük valamelyik felnőtt előadásunkat is, de először szeretnénk teljesíteni ígéretünk.

RehabJob

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr478930174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása