Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Távtolmács is segíti a hallássérülteket a hétköznapokban

2013.08.02. 09:53 koordinátor

Kedves Olvasóink!


Ellátogattunk a SINOSz-hoz, hogy közelebbről megismerhessük ezt a nagy múltú szervezetet. Így olvashattok most arról, milyen szolgáltatásaik vannak hallássérültek számára, és a közeljövőben reméljük gyakorlattá váló távtolmács szolgálatról is, ami még könnyebbé teszi a hétköznapi kommunikációt hallók és nem hallók között.

A SINOSz (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) szervezete több mint száz éves múltra tekint vissza. A hallássérülteket összefogó szervezet kialakításának gondolatát először Oros Kálmán siket betűszedő vetette fel, aki sorstársait szerette volna összegyűjteni, érdekeiket képviseltetni. Kezdeményezésére el is indult a Siketnémák Köre. Az akkori belügyminiszter aláírásával pedig 1907-ben megkezdhette működését a „Cházár András Országos Siketnéma Otthon”.  A mai  SINOSZ rangos és kiválóan működő, számos szolgáltatással, programokkal rendelkező szervezet.

Ormódi Róbertet, a SINOSZ ügyvezetőjét kérdeztük.

- A megalakuláskor, a kezdetekkor  még jóval kevesebb dologgal foglalkozott a szervezet, Oros Kálmán elképzelései szerint inkább csak értelmes időtöltést szolgáló programok voltak, más nem igen. Mi a helyzet most?

 

- A hőskorban persze még más volt a helyzet. Azóta sorra jöttek a tagsági igények, melyek elsősorban a változó világnak való megfelelés kényszerén alapultak. Jelenleg az alapszabályunkban rengeteg feladat van számunkra kijelölve, aminek igyekszünk legjobb tudásunk szerint, valamint a kapacitásaink adta lehetőségek és korlátok mentén teljesíteni. Igen sok szolgáltatásunk is van, a jogsegélyszolgálatok működtetésétől kezdve a jelnyelvi tolmácsoláson át az álláskereséssel kapcsolatos dolgok segítéséig.

-Miben tudnak segíteni az álláskeresőknek?

-Több olyan szolgáltatásunk van, amit a mindennapi munkavégzés során tudnak hasznosítani, használni a hozzánk forduló siketek és nagyothallók. Számítástechnikai ismereteket oktatunk, szoktunk tartani álláskeresést segítő tréningeket (motivációs levél megírása, állásinterjún való megjelenés, az ottani kommunikáció, stb.) Álláskeresés és napi munkavégzés esetében fontosnak mondható a jelnyelvi tolmácsszolgáltatásunk. Jelenleg 12 db szolgálatunk van az országban, a megyeszékhelyeken. Itt olyan szakemberek dolgoznak, akik a siketek és a súlyos nagyothallók kommunikációját segítik. Lényeges kiemelni azt, hogy nem a hallássérült ügyfelek helyett intézkednek, hanem segítenek a mindenféle adminisztrációban, ügyintézésben szükséges kommunikáció során.

-Hol találhatóak ezek a szolgáltató irodák? Ingyenes ez a szolgáltatás?

-A SINOSZ-nak minden megyeszékhelyen van szervezete, vagy tagszervezete. Ez utóbbiak Hajdú-Bihar és Tolna megyékben találhatóak. Minden megyeszékhelyen van szervezetünk, de van olyan megye, ahol több helyi szervezet is található. Hasonló elven mentén találhatóak meg a jelnyelvi tolmácsszolgálatok.

Ha a jelnyelvi tolmácsolásra jogosult ügyfél kérésére történik például az állásinterjún való infokommunikációs akadálymentesítés, úgy ingyenes a szolgáltatás. Az Emberi Erőforrások Misztériuma által támogatott pályázati forrásból finanszírozzuk ennek a költségeit. Ugyanakkor a magyar jelnyelvről és annak használatáról szóló törvény kimondja, hogy egy munkahelyi megbeszélés vagy értekezlet esetén a munkáltatónak kell állnia a jelnyelvi tolmácsolás költségeit. A hallássérült munkavállalónak joga van ezt kérni, de ésszerű is alkalmazni, hiszen ha nem történik meg a megfelelő kommunikáció például a munkák kiosztásakor, akkor sok félreértés történhet, ami a munkavégzés hatékonyságának rovására mehet. Nyilván nem napi szinten kell ennek megtörténnie, mert a tapasztalataink szerint a sorstársaink gyorsan és könnyen betanulnak, hanem inkább az elején, a betanuláskor van ennek jelentősége.

-A munkáltatók részére is van valamilyen szolgáltatásuk, amivel megkönnyíthetik számukra, hogy siket, vagy halláskárosult embert foglalkoztassanak?

-Számukra érzékenyítő tréningeket tartunk, ahol bemutatjuk azokat a megoldásokat, amelyekkel könnyebbé, napi rutin szintjére beemelhető módon teszi lehetővé a hallássérültekkel való kommunikációt. Vezetői szinten is megtesszük ezt, de az eddigiekben tapasztaltak alapján inkább azt az adott munkahelyi egységet készítjük fel, aki az új munkavállalóval fog együtt dolgozni. Megnézzük a munkahelyi körülményeiket is, a siketek és nagyothallók esetében a munkahely akadálymentesítése minimális költséggel jár, szemben a más típusú megváltozott munkaképességűeknél szükséges akadálymentesítéshez képest. A hallássérültek esetében az akadálymentesítés röviden-tömören azt jelenti, hogy a hangalapú információkat láthatóvá kell tenni. Például a tűzjelző berendezések esetében fontos, hogy fényjelzéssel is kiegészítsék a sziréna hangját.

További szolgáltatásunk még a munkahelyek felé, hogy tartunk jelnyelvi tanfolyamokat, olyanokat is, amelyek az adott szolgáltatásban, szakmában használatos szakkifejezések oktatása is a részét képezi.

A műszaki megoldások, a számítástechnika fejlődése és annak eredményeinek elterjedése ma már sokat segít. Az írásbeliséggel, az e-mail, a chatprogram segítségével kiváltható a telefon használata, annak a telefonnak, amelyet Graham Bell azért talált fel, hogy a hallássérült feleségének segítsen jobban hallani. Sajnálatosan sok esetben a hallássérültek telefonálással kapcsolatos gondjai még mindig nagy akadályt jelentenek a munkaadónak a hallássérült álláskereső alkalmazásában. Olyan munkakörök betöltésénél is, amellyel járó munkafeladatok ellátásakor nem szükséges a telefonálás.

-Mit jelent a távtolmácsolás, amit szeretnének a közeljövőben bevezetni?

Európában és a tengerentúlon már működő un. VRS/VRI szolgáltatások tanulmányozását követően, ez év márciusában elindított Kontakt Jelnyelvi Tolmácsszolgáltatás nevű projektünk során 2 év alatt kiépül a Magyarországon ez a lehetőség, melynek használata során a jelnyelvi tolmács vagy szöveges operátor távoli közreműködésével valósul meg az infokommunikációs akadálymentesítés a siket, nagyothalló és siketvak személyek számára. A projekt általános célja, hogy a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló 2009. évi CXXV. törvény előírásai alapján a siket, nagyothalló, siketvak és a kommunikációjukban egyéb okból akadályozott emberek az ország minden pontján azonos eséllyel, azonos színvonalú akadálymentesített kommunikációs szolgáltatásokhoz jussanak.  A hosszú távú cél pedig az, hogy a hallássérült személyek akadálymentesített kommunikációs szolgáltatásokhoz jussanak, ezáltal társadalmi integrációjuk tovább javuljon, önálló életviteli lehetőségeik, munkaerő piaci esélyeik növekedjenek.

Mivel a riport a RehabJob blogja számára készül, így megpróbálom összegezni a benne rejlő munkaerő-piaci lehetőségeket; a szolgáltatás nyitvatartási ideje alatt a munkaadónak szinte azonnal van lehetősége kommunikálni a siket és nagyothalló munkatársakkal, és a hallássérült munkatársaknak a feletteseikkel, méghozzá a projektünk nyilvános tesztidőszaka alatt ingyenesen. Ezen tesztidőszak – ha minden jól megy és a rajtuk kívül álló események nem kényszerítenek minket módosításra – jövő év márciusától indul.

- A SINOSZ tagok között melyik szolgáltatásuk  a legnépszerűbb ?

-Létrehoztuk az un. T.É.M.A.-t, ez a Társaság Érdeklődés Művelődés Aktualitás hívószakból összerakott mozaikszó. Célja, hogy a tagjainktól kapott tagsági díjakból és állami támogatásunk egy részéből országszerte tudjunk nívós programokat létrehozni. Arra próbáljuk ösztönözni tagjainkat, hogy nyissanak a világ felé, olyan ismeretek felé is nyissanak, amivel eddig nem foglalkoztak. Ilyen például az álláskeresés, vagy a piacon ingyenesen elérhető és igen hasznos letölthető szoftverek használata, a helytörténeti érdekességek, munkahelyek megismerése stb. Komoly munkát és anyagi ráfordítást igényel ennek a projektnek a megvalósítása, amely már több, mint három éve működik és egyre népszerűbb a tagjaink körében. Célja az, hogy ne csak összegyűljenek, beszélgessenek, teázzanak tagjaink, hanem másfajta, tematizált, izgalmasabb programokra is legyen módjuk, amelyeken megjelenve, aktívan részt véve hozzájussanak azokhoz a kulturális javakhoz, melyek eleddig nem tudtak megkapni számukra akadálymentes módon. Erre a programra nagyon büszkék vagyunk, akárcsak a Hangforrás nevű projektünkre. Ez a székházunkban van, egy közösségi tér lényegében. Itt tartjuk a szépkorúak számítógépes oktatását, a nagyothallók számára kommunikációs tréningeket, a hallássérültek által igénybe vehető pszichológiai tanácsadás is itt folyik. Itt megtekinthetőek egy helyre gyűjtve a jelenleg ma Magyarországon kapható hallókészülékekről, más infokommunikációs eszközökről egy „tudástár”. Online is el lehet érni az információkat a www.sinoszhangforras.hu oldalon. De az ottani munkatársunkat személyesen is fel lehet keresni nyitvatartási időben, aki szívesen segít az információk gyűjtésében, megszerzésében.

Sokat jelent tagjainknak, hogy végre önálló irodája van az munkaerőpiaci szolgáltatásainknak, és ez nekünk is büszkeségünk és végre van forrásunk is rá.

A sportnak, annak űzésének igen nagy hagyománya van a hallássérültek körében, hiszen ez is egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a többségi társadalommal érintkezzenek. Budapest szerte jól ismert sportklubjuk is van; a Budapesti Siketek Sport Clubja, amely már 1912 óta működik. Ennek a sportklubnak adunk helyet a SINOSZ által működtetett Sportcentrumunkban, amely a IX. kerületben a Könyves Kálmán krt. 28 szám alatt található. Aktualitását adja ennek a területnek az un. Siketlimpia, amely a riport készültekor kezdődött el és 2013 aug. 4-ig tart Bulgária fővárosában. Az SSC-re visszatérve; a klub szakosztályainak csapatai, sportolói jellemzően a budapesti, ill. országos bajnokságokban szerepelnek, ahol meccsről-meccsre hallókkal mérik össze tudásukat.

Működik még egy általunk támogatott színházi csapat, az Ergo Sum, amely Magyarországon egyedülálló módon jelnyelvi színházat csinál. Valamint saját lapunk is van Hallássérültek Lapja – amely egy réteglap, 2500 pld-ban jelenik meg – Oros Kálmán által 1892-ben történt alapítása óta – akkor még Siketek Közlönye néven jelent meg.

-Mindezek a szolgáltatások mennyiben segítik a hallássérülteket a többségi társadalomban való integrálódásban?

-Segítségükre van és ezt a célt is szolgálják. De az is biztos, hogy a hallássérültek, itt főleg a siketekre gondolok, igen zárt közösségnek számítanak és ez a zártság - minden kapcsolat ellenére - elkíséri őket egy életen át. A szolgáltatásainkkal és azon szolgáltatásainkkal is, melyekről most nem volt szó, arra törekszünk, hogy ez a zártság oldódjon.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr315439561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása