Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Állatterápia - négylábú gyógyítók

2013.10.24. 12:44 koordinátor

Az elmúlt hetekben egy nagyon kedves videó járta be az internetet, amiben egy down szindrómás kisfiúval barátkozik egy kutya. A videót biztos ti is ismeritek már! Ennek hatására úgy döntöttünk, hogy egy kicsit körülnézünk az állatterápia témában, és összegyűjtünk nektek néhány érdekességet.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a háziállatok jótékony hatással vannak gazdáik testi-lelki egészségére. Mi több, az állatok a gyógyító munkába is bevonhatóak bizonyos testi betegségek, pszichés vagy mentális problémák esetén is.

 A módszert még 1960-ban dolgozta ki egy amerikai gyerekpszichológus, dr. Boris Levinson egy véletlen esemény nyomán. Már több hete nagy fejtörést okozott neki egy szociális és viselkedési zavarokkal küszködő kisfiú. Nem tudta szóra bírni, mígnem egyik rendelésén a kutyája is a rendelőben volt. állatterápiajpg.jpgA gyerek feloldódott, beszélni kezdett a kutyához és később annak gazdájához is.

Az azóta eltelt idő alatt a módszer – az állatok bevonása a gyógyító munkába -  rohamosan terjed a világban és tudományos kutatások sora bizonyítja annak sikerét. A betegségek, lelki panaszok, életviteli nehézségek spektruma, ahová az állat mint gyógyító beavatkozhat igen széles.

Hasznosítják a módszert mozgásszervi, neurológiai betegségek gyógyítására, szellemileg sérült gyerekek fejlesztésére, tanulási, drog és alkohol problémák kezelésére, depresszió, időskori elmagányosodás, lelki terhek kúrálására és még  igen sokféle baj kiegészítő terápiájára. Az állatasszisztált terápiáról bővebben is olvashattok a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány honlapján.      

 

Amikor házi kedvencünket simogatjuk, kimutathatóan csökken a vérnyomás, a pulzusszám, enyhül bennünk a stressz, a feszültség. Általánosságban az állat azon tulajdonságát használja ki többek között az állatterápia is, hogy feltétlen szeretetet ad és fogad el a négylábú, hogy türelmes, „meghallgat”, számít a gazdájára, szüksége van rá és nem utolsósorban egy érző élőlénnyel lehet felhőtlen és örömteli kapcsolatot kialakítani. A hétköznapi egészség megőrzésre bármelyik állat alkalmas, kutya, macska, nyúl, hörcsög, hal és papagáj is, mert mindegyik önzetlen szeretetbefogadó. Ha részletesebben szeretnétek az állatok gyógyító hatásáról olvasni, idekattintva megtehetitek!

A tudományos állatterápiában célzottan választanak ki egy-egy állatfajt és jellemző  tulajdonságait  használják fel a szakemberek. A gyógylovaglás, a hippoterápia segít többek között a neurofiziológiai megbetegedéseknél, a stroke utáni rehabilitációban, a down-kóros, autista gyerekek fejlesztésénél, közismert a delfinek együttműködése a szellemi fogyatékkal, lelki problémákkal küszködőknél. Thaiföldön szép sikereket értek el az elefántok bevonásával az autista gyerekek kezelésénél. A hazánkban is legelterjedtebb kutya terápia a börtönökben az agresszió csökkentésén (bővebben a programról megtekinthettek egy videót, az időseknél, kamaszoknál, gyerekeknél a legkülönbözőbb lelki sérüléseken, problémákon és még számos területen segíthet. A macska dorombolása egy természetes biorezonanciás megnyilvánulás, aminek gyógyító hatása van.

Az állatterápiával foglalkozó szakemberek jól tudják, hogy nem mindegyik, gyógyításra kiszemelt állat egyénisége alkalmas az emberekkel való ilyen típusú szoros együttműködésre. Az itthon is egyre elterjedtebb un. állatasszisztált foglalkozások egyik előfeltétele éppen az állat- főképp kutya – egészségén túl az, hogy egy előzetes képzésen vegyen részt, ahol a szakember megállapítja a kutyus alkalmasságát is.

Annak a ma már vitathatatlan ténynek az elfogadása, hogy a haszonállatokon túl más állatok is képesek hasznot hajtani az embernek egészen más tulajdonságaik által, talán azoknak is alternatívát nyújtanak egészségük megőrzéséhez, akik eddig idegenkedve nézték a gazdáját mámorosan körbeugráló lihegő négylábút.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr685597163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása