Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Braille írás

2013.11.11. 12:25 koordinátor

Braille írás kialakulása

Louis Braille 1809-ben született egy franciaországi faluban, Coupvray-ben. Neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen ő fejlesztette ki a vakok és látássérültek számára használható Braille írást. Louis szegény családban született, édesapja nyeregkészítőként dolgozott, és mikor a kis Louis apja műhelyében egy szerencsétlen baleset folytán szemen szúrta magát egy szerszámmal, majd másik szemére is ráhúzódott egy fertőzés, így mindkét szemére megvakult. A fiatal Braille vaksága ellenére iskolába járhatott, és személyes élményeinek hatására is egy olyan módszer kialakításán munkálkodott, ami nemcsak az ő életét, de más látássérültek, vakok tanulását vagy egyáltalán olvasását, írását segíteni tudja.  Módszerének alapjául az úgynevezett éjszakai nyelv szolgált, melyet Napóleon katonái használtak éjszakai kommunikálásra. A Braille-írás 1854-ben hivatalosan elfogadott írásrendszer lett, Magyarországon 1893-ban vezették be.

A magyar ABC

mvgyosz_braille abc.jpg

Forrás: Magyar Vakok és Gyengénlátók Orszogás Szövetsége

,,Minden egyes Braille-karakter hat pontból áll, téglalap alakban elrendezve, két oszlopban. A pozíciók bármelyikén lehet pont, mely által összesen 2*2*2*2*2*2=64 variáció lehetséges. Az egyértelműség kedvéért egy adott variációt az alapján neveznek el, hogy melyik pozícióban van pont. A pontokat balról jobbra és felülről lefelé haladva növekvően számozzák, vagyis a bal oldali oszlopban a legfelső pont az 1, a legalsó a 3, a jobb oldaliban pedig a legfelső a 4, a legalsó a 6. A központozási karakterek szintén így jelennek meg.

A Braille-karakterek sokkal nagyobbak, mint a nyomtatott betűk, a sztenderd méretű (21 cm*30 cm) lapon csak 25 sor fér el, soronként 43 karakterrel. A szükséges hely csökkentéséért és az olvasási sebesség növeléséért az angol nyelvet használó országokban szinte minden könyvet az ún. Grade 2 Braille módszer alapján írnak át, ami egy nyelvi tömörítő rendszert használ. Mint sok más nyelvi módszer, ez is szokások és gyakorlatok komplex rendszerét jelenti. Emellett külön gyorsírást is kidolgoztak. Magyarországon létezik ugyan rövidírás, de a mindennapi gyakorlatban csak néhány rövidítést használnak a könyvekben, kiadványokban vagy a teljes átírást használják. A Braille-átíráshoz nagy gyakorlat és képesítés szükséges.”- Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Braille-%C3%ADr%C3%A1s

A braille szöveg előállításában is nagy változások voltak az informatika előretörésével. Korábban speciális nyomdagéppel és kézi másolással állítottak elő braille szövegeket, de ma már lehetőség van a számítógéphez kötött braille nyomtató használatára is. Így az elektronikus szövegek kinyomtatása is lehetővé válik.

Az informatika előretörésével számos lehetőség nyílt a vak, vagy gyengén látó emberek számára, hogy hozzájussanak mindazokhoz az információkhoz, ami a munkához, vagy a mindennapi élethez szükségesek.  Képernyőolvasó, nagyító szoftverek, a mobiltelefonra alkalmazható segítő szoftverek, stb.  Van olyan program, Braille kijelző,  amely a számítógépes szöveget is olvashatóvá teszi. Napjainkban a  braille írás használati szokásai is átalakulnak, kevesebb braille nyomtatott anyagra van szükség.Ezekről bővebben az Informatika a Latássérültekért Alapítvány honlapján olvashattok

A Braille írás Magyarországon nem igazán népszerű, kevesen ismerik (a vakok 10 %-a) és tudják használni a vakok közül. Ennek egyik oka, hogy általában a látás elvesztése többnyire valamilyen időskori betegség miatt következik be. Így van ez hazánkban is, a vakok többsége hatvan év feletti.  Ilyenkor nem csupán a braille megtanulása nehezebb, de a tapintás minősége is romlik, ami elengedhetetlen a braille használatához

Annak ellenére, hogy a fiatalabb generációnak egyre kisebb az igényük a braille írás megtanulására, Louis Braille találmány a mai napig nélkülözhetetlen és világszerte óriási mértékben könnyíti meg a vakok életét, tágítja ki a világot számukra.

RehabJob

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr315626646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása