Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Gördülő Tánccsoport

2014.03.13. 12:48 koordinátor

Az idén májusban 15 éves születésnapját ünnepelő Gördülő Tánccsoport egyedülálló a maga nemében és nem csak azért, mert különleges tánc produkciókat adnak elő, hanem azért is, mert minden tagjuk kerekesszékes. A tánccsoportról és annak működéséről, művészeti tevékenységéről beszélgettünk Sárai Rita művészeti vezetővel, a tánccsoport lelkével és motorjával.

- Átlag emberként nehéz elképzelni,hogy kerekesszékkel akár táncolni is lehet. Már csak azért is, mert az Önök tánccsoportjában majdnem mindenki baleseti sérülés miatt kényszerült kerekesszékbe, és az ember úgy gondolná, hogy ettől mindenki magába zuhan. Ez az Önök esetében egyáltalán nem így van, csupa életöröm, amit előadnak. 25101s.png

- Én magam is egy szerencsétlen baleset miatt lettem mozgássérült, egy padlásról a pincéig zuhantam le. A tánccsoportot azért hoztuk létre, mert azt a gondolatot szerettük volna elterjeszteni, hogy egyáltalán nincs vége az életnek attól, hogy valaki kerekesszékbe kényszerül. Lehet, hogy vannak fizikai korlátaink, de azt lehet tágítani és lehet teljes életet élni. Ezt így gondoljuk mindannyian, akik a tánccsoportba járunk. Ennek a gondolatnak az érvényességét bizonyítja az is, hogy most már több olyan tevékenységünk, programunk is van, ami nem csak a tánc, a fellépések.

- Mik ezek?

-„Gördülő Órák”-nak neveztük el azt a programsorozatot, ami egész évben zajlik. Tavaly spontán szerveződött egy olyan programunk, aminek sikerén felbuzdulva idén már tervezetten alakítjuk a Gördülő Órákat és nagyon szeretnénk hagyományt is teremteni ebből. Március 21-én lesz az egészség nap, ahol bemutatkozunk és a mentális egészség problémáiról beszélgetünk, a pozitív gondolkodás fontosságáról, de az érdeklődők részt vehetnek táplálkozási tanácsadáson, jóga és zumba bemutatón is. Áprilisban lesz a családi nap, amikor játszóházzal, zenés, táncos programokkal várjuk a családokat. Fontos, hogy szeretnénk, hogy ez egy olyan integrált nap legyen, ahol a sérült és egészséges gyerekek együtt lennének. Szeptemberben egy un. pozitív napot tartunk majd és decemberben a fogyatékos világnap alkalmából szervezünk majd programot.

- Hol lesznek ezek az események?

- Nagytétényben, a Cziffra György Kulturális Központban. Itt nagyon jó, már baráti kapcsolat alakult ki köztünk Ring Krisztinával, aki művelődésszervező és együtt dolgozunk az említett programokon.

- A tánchoz visszatérve, milyen táncokat táncolnak és mennyi próbát követelnek a fellépések?

- Mindenféle műfajban táncolunk. Keringő, néptánc, zumba, kán-kán , színpadi show tánc. Minden héten van próbánk, szombat délutánonként 2-től 8-ig. Ezek elég nehezek, rendesen van izomlázunk is egy-egy ilyen próba után. Ugyanis ezek a próbák nem csak a táncról szólnak, hanem - ez évtől - egy mozgásterapeuta, táncpedagógus, Yegonyan Oxana útmutatásai szerint technikai gyakorlatokat is végzünk, tulajdonképpen komoly edzésben van részünk.

Idekattintva megtekintheti a ,,Gördülő repertoárt"

A tánc koreográfiát ki csinálja?

-  Alapvetően én, de a többi táncosunk ötleteivel kiegészítve.

- Sok felkérésük, fellépésük van?

- Tavaly ötven fellépésünk volt, szerencsére egymásnak adják a kilincset a szervezők. Tizenhárom táncosunk van és általában 8-9-en megyünk fellépésre. Arra,hogy mennyire szeretik a táncot és a közösségünket is a tagjaink jellemző, hogy vidékről is feljárnak a rendszeres próbákra, Hódmezővásárhelyről, Dunapatajról stb. Egyébként most szeretnénk majd külföld felé is nyitni. Külföldön vannak kerekes székes táncversenyek, ahol szeretnénk majd magunkat megmérettetni. Ez már egy kicsit komolyabb dolog, szabályokkal, kvalifikációval stb. De reméljük sikerül majd.

- Van szponzoruk, aki támogatja rendszeresen Önöket?

- Sajnos nincs állandó szponzorunk, pedig természetesen jó lenne . A jelmezek, a fellépő ruhák, a tisztító, az utazás stb. mind sok pénzbe kerül. Pályázatokból tartjuk fenn magunkat. Támogatóink azért akadnak, most volt egy országos táncverseny például, ahol a fiúk ingjét egy cég segítségével kedvezményesen tudtuk megvásárolni.

- Előbb említette, hogy a Gördülő Tánccsoport egy közösség is. Vannak más programjaik a fellépéseken kívül?

- Most nyertünk egy pályázatot és terveink szerint megyünk az Adriára nyaralni. Voltunk már Cserkeszölőn családostól kirándulni, ami nagyon jól sikerült és tervezünk egy magyarországi kastély túrát is. Megünnepeljük a születésnapokat, nyáron rendszeresen bográcsozunk és kulturális programokat is szervezünk. Tényleg jól működünk közösségként is.

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr785858424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása