Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Zsonglőrködéssel a hátrányos helyzetűekért

2014.03.31. 16:30 koordinátor

Ki gondolná, hogy a zsonglőrködés nem csak vidámságot okozó, szemkápráztató szórakozás, hanem adott esetben gyógyító, fejlesztő tevékenység is? Ráadásul gyerekeknek is, hiszen számos olyan része van, amit nem annyira nehéz megtanulni. Az egészhez persze kell egy olyan ember, mint Gallyas Veronika, akinek elsöprő energiája és tudása lehetővé teszi mindezt. A végzettsége szerint közgazdász és több nyelven beszélő amatőr zsonglőr Veronika a Magyar Zsonglőr Egyesület egyik alapító tagja és elnöke. Tanul és utazik, szervez és fellép közösségi eseményeken. Közben pedig beteg és hátrányos helyzetű gyerekeket és fiatalokat von be a cirkusz, a zsonglőrködés tudományába.zsonglőr.png

- Kik ezek a gyerekek, akiket a zsonglőrködéssel gyógyítani, fejleszteni, lelki egészségüket támogatni lehet?

- Hátrányos helyzetben lévő csoportokkal már több, mint 10 éve folyamatosan foglalkozunk, de jelenleg három fő célcsoport van. A sajókazai és alsózsolcai dr.Ámbédkar iskola mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű gyerekei,fiataljai (www.ambedkar.hu), a pesterzsébeti Pince klub fiataljai, és a Heim Pál Gyerekkórház pszichiátriáján ápolt gyerekek.

- A különböző csoportoknál nyilván mások a problémák és a zsonglőrködés más és más elemei azok, amik pozitívan hatnak. Elmagyarázná ezt?

- A dr. Ámbédkar iskolába szociálisan súlyos hátrányban lévő, nagyrészt etnikai kisebbséghez tartozó gyerekek, fiatalok járnak. Az iskola célja, hogy érettségihez juthassanak ők is, akik amúgy nagyon is könnyen kieshetnek az iskolai oktatásból. Tavaly talált meg az iskola bennünket és mint cirkuszi szociális munkások segítünk céljaik elérésében.

Általában a roma gyerekek önértékelése nulla és nem gondolják magukról, hogy szerethetőek lennének. Kevés az önbizalmuk és sokszor a szociális képességeik fejlesztésére is szükség van. A zsonglőrködés erősíti az empátiás képességeiket, meg kell tanulniuk együttműködni, csoportban dolgozni.

A fellépések sikere erősíti az önbizalmat, az önértékelés zavarait és ez mind fejlesztőleg hat. Amikor odamegyünk összecsődül a falu, csodálják őket és tanulni is akar a többi gyerek tőlük. Fontos ez is, hogy a „régebbi” gyerekek tanítóvá lesznek! A zsonglőrködés során meg lehet tanulni a rendszeres munkát, a demokrácia alapszabályait, azt, hogy döntéseket hozhatnak és így a sorsukat is irányíthatják. Mi is sokat tanulunk tőlük.

A Heim Pál kórházban mások a feladatok. Itt autista, hiperaktív, figyelemzavaros, más mentális problémákkal küszködő gyerekek vannak. A zsonglőrködés a mellett, hogy élményt ad nekik (ez is a terápia része) más képességeket is fejleszt, javít. Így a koncentrációt, memóriát, egyensúly érzéket, testtudat érzést, a két agyfélteke közötti kapcsolatot erősíti.

A zsonglőrködés tele van un.X gyakorlatokkal, vagyis amikor a jobb és bal agyfélteke közötti kapcsolat ,mozgás „átjárás” dolgozik. Javul a mozgáskoordináció. A szenzomotoros fejlesztésben is nagy szerepe van.

- Milyen zsonglőr mutatványokat tanítanak?

- Szalagforgatás, tányérpörgetés, labda, buzogánydobálás, virág és ördögbot, diaboló. A sajókazai iskolában pedig az akrobatikába is kicsit beletanulunk. Gólyalábon járás,egykerekű biciklizés, légi dolgok.

- Kikből áll az a munkacsoport, akikkel végzik ezt a munkát?

- Van közöttünk pszichológus, tanár, tanuló, előadóművész zsonglőrök mindannyian, a Zsonglőr Egyesület tagjai - és sokszor vannak külföldi vendégeink is. Európa számos országából, Egyesület államokból, Brazíliából érkeznek cirkuszos barátok.Ruandából is volt egy fiú. Ő sok tapasztalatot szerzett, amikor a háború után az utcagyerekeket szedte össze és velük foglalkozott. Ő fel is lépett velünk. Egyébként is nagy a nemzetközi jövés-menés nálunk. Jó, hogy ezek a külföldi kollegák járnak velünk, mert a gyerekek látják ezeket a példákat is.

- Milyen fellépéseik vannak?

- Alapvetően kétféle fellépésről beszélhetünk. Egyik része az profi előadói munka, hiszen a tagok közül többen előadóként dolgoznak rendezvényeken, sok helyen lépünk fel itthon és Európában. Másik oldal, amikor jótékonysági felkéréseknek teszünk eleget, vagy éppen az oktatott fiatalokkal lépünk fel. Nagyon fontos, hogy bármilyen szinten is tanulnak meg valamit, azzal kiálljanak kisebb-nagyobb közösségek elé, figyelmet és tapsot kapjanak, legjobb oldalukról mutatkozhassanak meg.  

- Az Amnesty International rendezvényén léptünk fel (http://etnocirkuszpszichocirkusz.blogolj.net/ ) és Borsodnádasdon, korábban Rakacán és Sajókazán mutatták be, amit tudnak.

Van ifjúsági csere akció is, amiben részt veszünk. Szeptemberben Isztambulban jártunk egy tíz napos úton, az Ámbédkar iskolából jött öt fiatal velünk. Öt helyen léptünk fel, különböző helyeken, a legegyszerűbb körülmények között, az utcán és 500 fős színházteremben is. Sok európai szervezet is foglalkozik egyébként ezzel, a szociális cirkusszal, nemzetközi hálózatunk is aktív ebben a témában. ( www.educircation.eu)

- A „Cirkusz Mindenkié”- ez olvasható a Magyar Zsonglőr Egyesület blogján. Ez tulajdonképpen egy hitvallás?

- Tulajdonképpen igen. Munkánkkal pedig bizonyítani is igyekszünk, hogy ez valóban így van.

 Videók az Etnocirkuszos munkákról:

https://www.youtube.com/watch?v=IGj62wlxCxM

https://www.youtube.com/watch?v=KfyANlOcJ6c

https://www.youtube.com/watch?v=YFxDMR8BuS0

Facebook: a cirkusz mindenkié https://www.facebook.com/acirkuszmindenkie?ref=ts&fref=ts

Magyar Zsonglőr Egyesület oldala: www.zsonglor.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr125887698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása