Rehab Blog

Blog megváltozott munkaképességűeknek és mindenkinek szól, akit érdekel ez a téma. Ha kérdéseid vannak, amiket nem mersz feltenni, itt megteheted! Ha sikeres vagy, és nem mondhatod el senkinek, itt megteheted! Ha munkáltató vagy, és nem tudod, merre indulj el, itt megmutatjuk! Ha munkáltató vagy, és már megtaláltad a te emberedet, mi bemutatjuk! Célunk egy olyan blog működtetése, mely nemcsak tájékoztat, hanem új munkahelyek születéséhez is hozzájárul.

Ne maradj le rólunk!

Partnereink

 

lathatatlan_logo.jpg

salvavita_logo.jpg

 

fbm logó.png

 

Értelmi fogyatékossággal élők sikerei asztaliteniszben

2014.11.17. 10:44 koordinátor

Az asztaliteniszt mindenki szereti játszani. Ha felnőtt korunkban sajnos már nincs is módunk egy jó kis ütögetésre, egész biztos, hogy gyerekkorunkból kellemes emlékeket őrzünk a pingpongozásról. Az asztalitenisz népszerűségét jelzi, hogy az értelmi fogyatékos emberek is előszeretettel űzik ezt a sportágat.

Dobi Zoltánnal, a Speciális Olimpia Szövetség Asztalitenisz szakágvezetőjével beszélgettünk.

- Az Önök szövetsége foglalkozik-e más fogyatékossággal élő sportolókkal, vagy csak az értelmi fogyatékossággal élőkkel?

- A Magyar Speciális Olimpia Szövetség az értelmi fogyatékkal élők számára biztosítja a versenyzési lehetőséget. Az enyhétől egészen a nagyon súlyosig. Természetesen a súlyos sérültek a sérülésüknek megfelelő sportágakban szerepelnek, illetve könnyített szabályokkal. Én, mint asztalitenisz szakágvezető természetesen elsősorban az asztaliteniszezőkkel foglalkozom.

Sokszor előfordul, hogy az értelmi fogyatékosság együtt jár egyéb, más jellegű sérüléssel is. Ez lehet mozgás, hallás, vagy egyéb sérültség. Ekkor magától értetődően a más fogyatékossággal élők is részt vehetnek versenyeinken.

- Egy értelmi sérült számára mik az asztalitenisz sport előnyei?

- Mint minden sport, az asztalitenisz is számos kedvező hatást fejt ki az értelmi fogyatékkal élőkre. A rendszeresség, a szabályok szerinti viselkedés éppúgy jellemformáló, mint a sportolói magatartás, az ellenfél tisztelete. Emellett még számos előnye van a sportnak csakúgy, mint az épek sportjában. A fogyatékkal élőknél azonban fokozottan jelentős a sikerélmény hatása. Nem csak jellemformáló, de erősíti az elfogadottság érzését, kiegyensúlyozottá tesz. Konkrétan az asztalitenisz számos előnnyel bír. Nem kíván feltétlenül komoly fizikai felkészültséget, súlyosabb sérültek is, és idős korban is művelhető. Következő versenyünkön Diósjenőn a legidősebb résztvevő 65 éves lesz.

- Elképzelhető, hogy egy tehetséges értelmi fogyatékkal élő jobb lehet az asztaliteniszben, mint egy ép? Tehát lehet-e a fogyatékosságnak előnye?

- Igen, előfordulhat, de nem jellemző. Versenyzőink többen játszanak az épek bajnokságában is, de egy két kiemelkedő sportolót kivéve inkább a második vonalban.

- Úgy tudom, az asztaliteniszben épek együtt játszhatnak párost fogyatékosokkal. Ez hogyan működik?

- Amikor az ép versenyző együtt játszik a sérült társával, azt egyesített versenyzésnek hívják. A társadalmi beilleszkedést is nagy mértékben segíti az egyesített versenyzés. Ezt az asztaliteniszbe más sportágak kedvező tapasztalatai után néhány éve vezették be. Azt jelenti, hogy egy fogyatékkal élő és egy ép versenyző (partner játékos) alkot egy párost. Együtt készülnek edzéseken, és együtt is indulnak a versenyeken. A partnerjátékos egyéniben nem indulhat. Legtöbbször a páros tagjai összebarátkoznak, edzésen, versenyen kívül is találkoznak, szabadidejük egy részét együtt töltik.

- Hány sportolójuk van országszerte az egyesületeikben? Gyerekek vannak?

- Az SO-ban több ezer versenyengedéllyel bíró versenyzőnk van, asztaliteniszező is több száz. Nyolc éves kortól fogadjuk a versenyengedély kérő lapokat, felső korhatár nincsen. Asztaliteniszben jellemzően 12 éves kortól versenyeznek a sportolók.

- Milyen sikerekről tud beszámolni? Egyéniben, párosban?

- A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy sok sérült ember, idősebb és fiatal rendszeresen sportol, edz, és sikerélményekhez jut a versenyeken. Belföldi versenyeinken 50-100 versenyző vesz részt. Ha kimondottan sporteredményekről beszélünk, akkor úgy gondolom, hogy a nemzetközi versenyeket kell említenem. Az elmúlt években a világ-, és Európa Játékokon számos szép eredményt értünk el egyéniben és párosban egyaránt Írországtól Kínáig. Hogy a legutóbbi két nagy versenyt említsem:

2011-ben Athénban a világjátékokon a következő eredményeket értük el:

 

Egyéni:

 

Kanalas Aranka   aranyérem

Orsós Aranka       aranyérem

Vadász György     ezüstérem

Máté János           ezüstérem

 

Páros:

 

Kanalas Aranka- Orsós Aranka                     Aranyérem

Vadász György-Máté János                            Aranyérem

 

Vegyes páros:

 

Vadász György-Kanalas Aranka                    Aranyérem

Máté János-Orsós Aranka                              Bronzérem

 

 

Az Európa Bajnokság Ljubjana eredményei tételesen (2012):

Egyéni:            Vizsnyai Dávid:                       1. hely (1. divízió)

                         Molnár Péter:                          4. hely (1. divízió)

                         Farsang Erika:                         1. hely (1. divízió)

                         Seres Éva:                                 1. hely (2. divízió)

Páros:              VizsnaiDávid-Molnár Péter:        1. hely (1. divízió)

                         Farsang Erika-Seres Éva:              1. hely (1. divízió)

 

Antwerpenben az Európa Játékokon (2014):

 

Eredmények:

Farsang Aranka egyéni:                                 1. helyezés                               1. divízió 30+ korosztály

Pelbárt Gyula egyéni:                                      1. helyezés                               1. divízió 30+ korosztály

Vizsnyai Dávid Imre egyéni:                           1. helyezés                               1. divízió 16-21 éves korosztály

Korcsog Györgyi egyéni:                                 2. helyezés                               7. divízió 30+ korosztály

Farsang Aranka- Korcsogh Györgyi női páros                                               2. helyezés            1. divízió

Vizsnyai Dávid Imre-Gulykás János egyesített páros                                    1. helyezés            1. divízió

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rehabjob.blog.hu/api/trackback/id/tr26909133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása